Jurandvor

Jurandvor je naselje na otoku Krku, nalazi se neposredno pokraj Baške, a najpoznatije je kao mjesto gdje je pronađena Baščanska ploča. Ona se danas čuva u auli Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, dok se u crkvi svete Lucije u Jurandvoru, mjestu gdje je Ploča i otkrivena, nalazi njena kopija.
Jurandvor Jurandvor

Povijest Jurandvora

Jurandvor je osnovan u 16. stoljeću, a sastoji se od dvije cjeline - Ćubranića i Juranića - u čijoj se staroj jezgri nalazi tzv. Jurin dvor, otkud i potječe današnje ime. Glavna je znamenitost mjesta crkva svete Lucije s benediktinskim kompleksom, a sama je crkva rijedak primjerak starohrvatske sakralne arhitekture sa zvonikom na pročelju.

Povijesni dokumenti kazuju da su benediktinci-glagoljaši na ostatcima rimske vile dogradili opatiju svete Lucije, da bi oko 1100. godine opat Dobrovit sagradio ranoromanički crkveni hram. S lijeve strane zvonika, odmah pokraj ulaza, ugraviran je i stari primjerak hrvatskog grba, dok je unutrašnjost najpoznatija po dvjema pregradnim pločama (pluteji). Te su ploče dijelile prostor za svećenstvo od prostora za puk, a ona s lijeve strane je Baščanska ploča. Postojao je i desni plutej, ali je on znatno oštećen i ostali su samo manji dijelovi koji se nazivaju Baščanski ili Jurandvorski ulomci.

Baščanska ploča

Baščanska ploča jedan je od najvrjednijih nacionalnih i kulturnih spomenika hrvatskog naroda i njegova jezika, a predstavlja glagoljski natpis isklesan na bijelom vapnencu u 13 redaka teksta te govori o darovnici kralja Zvonimira (1075. - 1089.) crkvi svete Lucije. Na njoj je po prvi put posvjedočeno ime hrvatskog vladara na hrvatskom jeziku.

Ploču je umetnutu u crkveni pod 1851. godine pronašao Petar Dorčić, koji je o svom pronalasku obavijestio Ivana Kukuljevića Sakcinskog, da bi ju on zatim predstavio znanstvenoj zajednici. Visoka je 99,5 centimetara, široka 199 centimetara, debela od 7,5 do 9 centimetara, a teška oko 800 kilograma.

Pismo kojim je ploča klesana pripada prijelaznom stupnju iz starije, oble glagoljice u uglatu, a tekst u suvremenijoj inačici hrvatskoj jezika glasi:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Ja
opat Držiha pisah ovo o ledini koju
dade Zvonimir kralj hrvatski u
dane svoje svetoj Luciji. I svjedoci
župan Desimir u Krbavi, Mratin u
Lici, Pribineg, ovaj poslanik u Vinodolu, Jakov u
otoku. Da tko to poreče neka kune ga Bog i 12 apostola i 4
evanđelista i sveta Lucija. Amen. Da tko ovdje živi
neka moli za njih Boga. Ja, opat Dobrovit
zidah crkvu ovu i sa svoje braće
devetoricom u dane kneza Kosmata koji je vlad-
ao svom krajinom. I bješe u te dane Nikola
u Otočcu sa svetom Lucijom zajedno.

Danas je područje opatije svete Lucije jedno od glavnih turističkih mjesta na otoku Krku, a sastoji se od crkve, arheološkog parka, benediktinskog samostana te suvenirnice, u kojoj možete kupiti mnoštvo 'sitnica' vezanih uz Baščansku ploču i glagoljicu. Unutar suvenirnice kupuje se i ulaznica za cijeli kompleks, a nakon što kupite ulaznicu, u samostanskom prostoru pokraj crkve možete prvo pogledati 30-minutni film o Baščanskoj ploči i Jurandvoru, nakon čega će vas vodič odvesti u crkvu svete Lucije.

Baščanska staza glagoljice

Na tom dijelu otoka nedavno je otvoren i novi spomenik - Baščanska staza glagoljice. Želja njenih autora bila je da se napravi 35 kamenih skulptura s uklesanim slovima, od čega četiri većih dimenzija, 30 manjih te jedna skulptura posvećena glagoljici i svim glagoljašima kroz povijest, što im je, na sreću, i uspjelo.

Smještaj u Jurandvoru

U par kilometara udaljenoj Baški nalazi se nekoliko odličnih hotela, kampova, kao i privatnih apartmana. Većina njih nalazi se uz samo more, u blizini poznate baščanske Vele plaže, a u pravilu su svi kategorizirani između tri i četiri zvjezdice, dok su kampovi ipak nešto udaljeniji od središta Baške.

Od hotela, izdvojili bismo Atrium Residence, Zvonimir Hotel, Villa Adria Baška i Hotel Corinthia, a od kampova - autokamp Zablaće i naturistički kamp Bunculuka.

Prijevoz do Jurandvora

Do Jurandvora i crkve svete Lucije najlakše ćete doći osobnim automobilom prateći putokaze uz glavnu cestu D102, koja je ujedno i glavna cesta na otoku Krku, što se proteže od Krčkog mosta do Baške. Kad se uđe u samo mjesto, nakon stotinjak metara vidjet ćete benediktinski kompleks.

Autobusni prijevoznik koji povezuje Jurandvor s Rijekom i ostalim mjestima na Krku, poput Baške ili Krka, jest Autotrans (www.autotrans.hr), a on svakodnevno vozi pet do sedam puta na liniji Rijeka-Baška. Od Rijeke do Jurandvora potrebna su dva sata, a cijena u jednom smjeru iznosi 78 kuna. Od Krka do Jurandvora vozi se 40 minuta, uz cijenu od 33 kune, dok se iz Baške vozi manje od pet minuta, za 16 kuna.

Provjerite cijene smještaja u Jurandvoru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti