Krapanj

Krapanj je najniži i najmanji naseljeni hrvatski otok, koji zauzima površinu od 0,36 km2, a prosječna nadmorska visina mu je nešto više od jednog metra. Otok je dio šibenskog arhipelaga i nalazi se preko puta Brodarice, od koje je udaljen oko 400 metara.
Krapanj Krapanj

Otok je vrlo uočljiv ako putujete Jadranskom magistralom između Šibenika i Primoštena, pogotovo s vidikovca pokraj mosta u Brodarici. Tamo ćete često vidjeti turiste kako svojim fotoaparatima slikaju ovaj živopisni otok.

Krapanj, kao i većinu drugih otočnih mjesta po Dalmaciji, krase kamene kuće i uske uličice, a mjesnu vizuru posebno krase zvonik tamošnjeg samostana te zvonik sa satom. Vjeruje se da mu ime dolazi od grčke riječi kopranon, koja se odnosi na Jadrtovačko blato, odnosno na područje na kojemu i danas Krapljani imaju svoje vinograde.

Naseljavanje Krapnja, kao i ostalih otoka šibenskog arhipelaga, počelo je u 15. i 16. stoljeću kao posljedica turskih osvajanja u dalmatinskom zaleđu. Prije toga je otok pripadao šibenskom Kaptolu, zatim obitelji Jurić, da bi kasnije, oporukom Tome Jurića, pripao franjevcima. Nekoliko desetljeća kasnije, točnije 1523. godine, izgrađena je crkva i samostan sv. Križa. U samostanu se nalazi nekoliko sakralnih vrijednosti, kao što su 'Posljednja večera' te raspelo izrađeno od maslinovog drveta donesenog iz Svete Zemlje, dok se u knjižnici čuvaju 23 inkunabule. Samostan ima i riznicu s crkvenim predmetima, kao i zbirku podmorske arheologije. U prvoj polovici 20. stoljeća, ponajviše zbog prirasta stanovništva, crkva je dodatno proširena.

Spužvarstvo

Galerija od spužava

Cijeli je otok najpoznatiji po tradiciji izlova spužvi, odnosno spužvarstvu, a to sve seže do jednog franjevca s Krete, koji je prije tri stoljeća lokalno stanovništvo naučio prepoznavanju, lovu i preradbi spužvi. Ispočetka su se one vadile ostima, da bi krajem 19. stoljeća osnovana zadruga kojoj su pomorske vlasti iz Trsta u dva navrata donirale ronilački aparat. Od početnih desetak ljudi koji su se bavili ovom djelatnošću, spužvarstvo je svoj vrhunac doživjelo 1910-ih kad se u Italiju, Francusku i Njemačku prodavalo i do 400.000 komada godišnje.

S vremenom i raseljavanjem stanovništva spužvarstvo je bivalo sve slabije, da bi današnjih pet ekipa spužvara najčešće lovilo u turističke svrhe, pa tako u središtu mjesta postoji 'Galerija od spužava', u kojoj možete kupiti razne autohtone suvenire napravljene od ovog jednostavnog morskog organizma. Inače, spužve traže isključivo čisto i toplo more, a kako je hrvatski Jadran jedno od takvih mora, one su ujedno i još jedan dokaz koliko nam je more kristalno čisto.

Plaže, gastronomija i korisne informacije

Krapanj je pravi izbor za sve one željne mirnog odmora, budući da na otoku nema automobila, ali ni bogatog noćnog života, pa ga najčešće izabiru obitelji s djecom. Smještaj se u pravilu odnosi na apartmane i sobe, ali se na otoku nalazi i jedan hotel, a radi se o hotelu Spongiola, kategorije četiri zvjezdice.

Plaža ispred hotela Spongiola

Ispred hotela se nalazi i predivna plaža s bijelim oblutcima, koja je i jedina uređena plaža na otoku, dok se ostale nalaze uglavnom uz morsku šetnicu, kao dio molova, ili su jedne od 'divljih' plaža.

Tko se odluči na odmor na Krapnju, od korisnih informacija bismo izdvojili samoposlugu te nekoliko konoba, poput 'Kapelice', 'Ronioca' ili 'Krapnja', te kafića, poput 'Lože' i 'Porata'. Glavna pučka fešta održava se 2. kolovoza na blagdan Gospe od Anđela. U mjestu se još nalazi i luka za prihvat manjih i srednje velikih brodova.

Prijevoz do Krapnja

Svakodnevna veza do otoka se održava brodom, koji plovi na liniji Brodarica - Krapanj, a cijena u jednom smjeru iznosi sedam kuna. Tijekom sezone, od ponedjeljka do subote, plovi se 19 puta dnevno, a nedjeljom četiri puta dnevno, dok se izvan sezone plovi 15, odnosno četiri puta dnevno. Prvo isplovljavanje je u 6:25, a zadnje u 21:00 sat, a sama plovidba traje oko pet minuta. Nedjeljom je prvo isplovljavanje u 8:45, a zadnje u 20:15 sati.

Brod iz Brodarice kreće točno iz središta mjesta, a iz Krapnja s glavnog mola. Da biste došli do mjesta otkud brodić kreće iz Brodarice, najlakše je slijediti putokaz na Jadranskoj magistrali na kojem piše Krapanj te je nacrtan brod. Brodarica se inače nalazi odmah pokraj Šibenika, u smjeru Primoštena, a ako ne dolazite osobnim automobilom, nego javnim prijevozom, do nje se najlakše dolazi lokalnim autobusom broj 7 (www.atpsi.hr) iz Šibenika.

Provjerite cijene smještaja u Krapnju

Prijava
Odjava
Soba
Gosti