Krašić

Kad vam netko spomene Krašić, najvjerojatnije će vam prva asocijacija biti blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i kardinal. No, jeste li znali da iz krašićkoj kraja potječu još dva biskupa i jedan kardinal? To je i razlog zašto ovaj dio Hrvatske s pravom zovu 'Dolinom kardinala'.
Krašić Krašić

Krašić se nalazi u Zagrebačkoj županiji, nedaleko od grada Jastrebarskog i podno obronaka Žumberačke gore. Ovo hodočasničko mjesto i mjesto molitve prvenstveno je posvećeno mučeniku i blaženiku Alojziju Stepincu, ali svakako vrijedi spomenuti da je u nedalekom Pribiću rođen kardinal Franjo Kuharić, a otamo potječu i biskupi Juraj Jezerinac te Josip Mrzljak.

Što posjetiti (znamenitosti) u Krašiću?

Inače, mjesto se prvi put spominje 1249. godine, što se može i vidjeti na krašićkom grbu, koji će vas dočekati na ulazu i izlazu iz općine. Glavna župna crkva posvećena je Presvetom Trojstvu, a unutar nje nalazi se nekoliko oltara, od kojih je jedan posvećen najpoznatijem krašićkom stanovniku, dok je ispred crkve spomenik Blaženiku, koji je otkriven 1998. godine povodom 100 godišnjice Kardinalova rođenja. Prvi spomen ove kasnogotičke crkve potječe iz 1334. godine, a barokizirana je u 18. stoljeću, kad je uza zapadni ulaz podignut zvonik. Početkom 20. stoljeća (1911. - 1913.) crkva je dodatno proširena i nadsvođena prepoznatljivom kupolom.

Pokraj crkve nalazi se Spomen dom, odnosno stari župni ured u kojemu je blaženi Alojzije Stepinac pronašao svoje utočište kad je pušten iz Lepoglave 1951. godine, pa sve do smrti 1960. godine. Budući da mu komunističke vlasti nisu dozvoljavale ni posjet rodnoj kući, udaljenoj svega dva kilometra od Krašića, Stepinac je ondje uredio sve potrebno za život i molitvu, a svakako najdraži predmet bila mu je slika Blažene Djevice Marije, podno koje se prije njega u obiteljskom domu redovito molila i njegova majka Barbara. Ulaznica za posjet Spomen domu iznosi pet kuna, a ondje možete kupiti i suvenire poput krunica, svijeća ili privjesaka s likom blaženog kardinala ili sa slikom krašićke crkve.

Svega desetak metara dalje od Spomen doma može se vidjeti drvene jaslice i spomenik Gospe Lurdske, a 50-ak metara niže je i vrlo zanimljivi križni put, na kojemu uz opis postaja stoji i usporedba sa životom Alojzija Stepinca.

Blaženi Alojzije Stepinac

Blaženi Alojzije Stepinac rođen je u mjestu Brezarić nedaleko Krašića 8. svibnja 1898. godine, kao peto od osmero djece. Umro je u župnom dvoru u Krašiću 10. veljače 1960. godine, gdje je izdržavao kaznu u kućnom pritvoru poslije lepoglavskog zatvora i montiranog političkog suđenja u režiji jugokomunističkih vlastodržaca. Pretpostavlja se da je bio sustavno trovan, a pokopan je u Zagrebačkoj katedrali ispod glavnog oltara.

Za svećenika je zaređen 1930. godine u Rimu, gdje je u crkvi Santa Maria Maggiore slavio i svoju prvu svetu misu. Četiri godine kasnije zaređen je za biskupa te je u to je vrijeme bio najmlađi biskup Katoličke Crkve. Zagrebačkim nadbiskupom postao je 1937. godine, a kardinalom je imenovan 1952. godine. Za vrijeme posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici proglašen je blaženim.

Što posjetiti (znamenitosti) u okolici Krašića?

Svega tri minute vožnje od Krašića nalazi se mjesto Strmec Pribićki, gdje možete razgledati vrlo zanimljivu neobizantsku grkokatoličku crkvu Blagovijesti (Marijina Navještenja) iz 1911. godine, smještenu na otočiću usred ribnjaka, pokraj koje je i barokni dvorac grkokatoličkih biskupa izgrađen 1751. godine.

Tek minutu dalje od Strmca nalazi se mjesto Pribić, gdje se nalazi crkva sv. Sikste II. pape, prema nekim navodima podignuta davne 925. godine na strokršćanskom lokalitetu, što je čini najstarijom i najvrjednijom crkvom u krašičkom kraju, iako je u više navrata nadograđivana i obnavljana. Budući da je Pribić rodno mjesto kardinala Franje Kuharića (1919. - 2002.), on je ondje često prakticirao svoju vjeru.

Nedaleko je i potok Slapnica s poznatim kanjonom i slapovima, u mjestu Mirkopolje možete pak odigrati partiju golfa na poznatom igralištu 'Dolina kardinala', dok se u Slavetiću nalazi crkva sv. Antuna Pustinjaka iz 1600. godine te dvorac Oršić, kojeg, nažalost, možete vidjeti samo izvana.

Korisne informacije o Krašiću

U središtu Krašića nalaze se jedna samoposluga, četiri kafića, dva bankomata i pošta, dok je na izlazu iz mjesta benzinska postaja. Vozeći se dalje prema Žumberku vidjet ćete par restauranata, poput 'Žumberačkog raja' nedaleko Kostanjevca, kao i nekoliko seoskih gospodarstava u kojima možete prenoćiti te kušati domaća jela i pića.

Prijevoz do Krašića

Iz Zagreba do Krašića može se stići vozeći se autocestom A1 do čvora Jastrebarsko i zatim se spojiti na državnu cestu D1 do mjesta Čeglje, u smjeru Karlovca, gdje se zatim skreće udesno prema Krašiću i Žumberku. Jednako tako, od Zagreba do Krašića može se stići vozeći se samo državnom cestom D1 preko Klinča Sela i Jastrebarskog do već spomenutog raskrižja te nastaviti istim putem do 'Doline kardinala'. Putovanje traje oko 50 minuta.

Karlovčanima je nešto jednostavnije, budući da se iz 'grada na četiri rijeke' do Krašića cestom preko Mahičnog i Vukodera stiže još brže, odnosno za nešto manje od 30 minuta. Tu su još i mogućnosti dolaska državnom cestom D505 preko Ozlja ili PP-a Žumberak, kao i županijskim cestama od Samobora preko Plešivice.

Autobusi Samoborčeka svakodnevno prometuju na liniji Jastrebarsko-Krašić-Pribić dva do tri puta dnevno, ovisno o tome je li radni dan ili vikend.

Provjerite cijene smještaja u Krašiću

Prijava
Odjava
Soba
Gosti