Kuterevo

Kuterevo je ličko mjestašce, poznato po svjetski jedinstvenom utočištu za medvjede. Nalazi se u idiličnom kraju, u blizini nekoliko hrvatskih bisera - Plitvičkih jezera, nacionalnog parka Sjeverni Velebit i grada Senja, odnosno jadranske obale.
Kuterevo Kuterevo

Mjestom dominira župna crkva Majke Božje Karmelske, čiji se zvonik nadvio nad cijelim krajem. Izgrađena je nedugo nakon što je u drugoj polovici 17. stoljeća ovaj kraj naselilo 16 obitelji iz moravičkog kraja. Kuterevo je, doduše, bilo naseljeno i prije, ali su ga stanovnici napustili tijekom ranijih turskih osvajanja.

Osim po utočištu za medvjede, Kuterevo je poznato i po jednom glazbenom instrumentu. Radi se o kuterevskoj dangubici, lokalnoj vrsti tamburice koja se, zahvaljujući kuterevskim obrtnicima, izrađuje i danas. Kuterevo je i inače na glasu kao mjesto poznato po drvenim proizvodima, a u izradi dangubice posebno se cijeni javor. Tradicija izrade održana je do danas, a lokalne udruge rade i na educiranju mladih u sviranju iste.

Utočište za medvjede

Utočište za medvjede osnovano je 2002. godine, a njime upravlja udruga zanimljive kratice - VUK (Velebitska udruga Kuterevo). Cilj utočišta jest zbrinuti medvjediće te zaštititi njihova prirodna staništa. Razlozi za zbrinjavanje medvjedića su ili to što ih napuste majke dok se još nisu u stanju brinuti sami za sebe ili se previše zbliže s ljudima te postanu nesposobni za život u divljini.

Broj medvjeda u Kuterevu učestalo se mijenja, a oni su dio ukupne populacije od oko tisuću smeđih medvjeda u Hrvatskoj. Hrvatska je jedna od rijetkih preostalih europskih zemalja s velikom populacijom smeđih medvjeda, a najveći broj njih obitava upravo na ličkom području. Ovi medvjedi obično teže od 100 do 150 kg, no neki dosegnu i težinu od 300 kg. U Kuterevu imate mogućnost vidjeti i male medvjede i odrasle medvjede. Prvi se nalaze lijevo od volonterskih kućica, odmah kod ulaza u utočište, dok su veći medvjedi smješteni s druge strane utočišta, nekoliko minuta hoda dalje.

Za ove, u Lici karakteristične životinje, brine se skupina volontera iz cijeloga svijeta. Neki od njih ondje se zadržavaju kratko, dok drugi u Kuterevu provedu i nekoliko godina. S obzirom da je među njima vrlo velik udio stranaca, nemojte se iznenaditi ako vam se po dolasku netko obrati na engleskom ili nekom drugom jeziku. Volonteri su vam na raspolaganju i kao vodiči te vas mogu provesti oko medvjeđih nastambi i ispričati vam priču o medvjedićima, kao i o povijesti utočišta. S obzirom na prije navedeno, to bi vođenje lako moglo biti na stranom jeziku.

Medvjedi su lokalni ljubimci, pa je tako glavni opskrbljivač hrane za ove 'izjelice' domaće stanovništvo. Da medvjedići u Kuterevu nisu samo broj, pokazuje i to što svaki ima ime i prezime, pa su tako primjerice ondje živjeli ili još uvijek žive Mrnjo Brundo, Ado Bunj, Mladi Dol, Janja Zora i Mara Buna.

Prijevoz do Kutereva

Do Kutereva se najlakše stiže autocestom A1 Zagreb - Split, s koje trebate sići na čvoru Otočac. Stotinjak metara nakon naplatnih kućica stižete do raskrižja, na kojem trebate produžiti ravno i slijediti putokaze za mjesto Krasno i jezero Švica.

Nakon 15 - 20 minuta vožnje, s glavne ceste trebate skrenuti lijevo prema mjestu Kuterevo. Skretanje je označeno i na samome križanju, a mjesto počinje odmah nakon skretanja. Odatle do utočišta vožnja traje nekoliko minuta, a put vam pokazuju i zgodni drveni putokazi u obliku medvjeda. Cesta je uska i na njoj ponekad možete zateći domaće životinje, pa vozite polako.

Radno vrijeme

Godišnje dobaRadno vrijeme
Proljeće, ljeto, jesen
Radno vrijeme nije strogo određeno, ali najboljim za posjet smatra se razdoblje od 09:00 do 19:00
Zima
Medvjedi su u fazi mirovanja te se izbjegavaju posjeti
Ako niste sigurni hoćete li moći posjetiti kuterevske medvjede, radno vrijeme provjerite na broj telefona +385 (0)91 583 5412.

Cijene ulaznica

Ulaznice se ne naplaćuju, nego se radi o dobrovoljnim prilozima. S obzirom da se utočište financira sredstvima pokrovitelja i prilozima posjetitelja, poželjno je da ostavite prilog. Cijene upisane u tablicu jesu 'preporučene cijene'.

OpisCijene
Odrasli20 kuna
Obitelji50 kuna
Grupni posjeti (po osobi)15 kuna

Suveniri

Osim ostavljanjem priloga, medvjedićima pomažete i kupnjom suvenira. Tako možete kupiti figurice, privjeske, neku od razglednica sa zanimljivim slikama medvjeda, a tu je i poneki tradicionalni lički suvenir.

Korisne informacije

U kompleksu se nalazi i parkiralište te ondje možete ostaviti svojeg limenog ljubimca.

U sklopu utočišta nalazi se jedan ugostiteljski objekt, a na putu prema nastambi za odrasle medvjede nalazi se i javni zahod.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
25. 06. 2022.

Provjerite cijene smještaja u Kuterevu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti