Limski zaljev

Limski zaljev (često zvan i Limski kanal) jedna je od najljepših prirodnih atrakcija u Istri, a nalazi se između dva gradska bisera - Rovinja i Vrsara.
Limski zaljev Limski zaljev

Limski zaljev je potopljena krška dolina ili, jednostavnije rečeno, dio mora koji se zavukao duboko u istarsko kopno. Točnije, dugačak je skoro 13 kilometara, dok njegov kopneni nastavak Limska draga seže duboko u unutrašnjost, sve do mjesta Beram kod Pazina.

Zaljev se od otvorenog mora do svog završetka na kopnenoj strani sužava s početnih oko 600 metara širine na otprilike 200 metara širine. Završetak zaljeva zanimljiv je zbog obilježja vode, koja pogoduju uzgoju školjaka i ostalih morskih organizama. Naime, ondje se miješaju morska i slatkovodna voda iz rijeka ponornica, čime nastaje tzv. boćata voda, vrlo pogodna za uzgoj primjerice kamenica.

Zaljev, kanal, fjord?

Po svojim geografskim obilježjima, radi se o rijasu, odnosno zaljevu nastalom potapanjem riječnog ušća. No, češće ga se naziva Limskim kanalom, a ponekad se koristi i naziv Limski fjord, što je opet netočno, jer su fjordovi nastali djelovanjem ledenjaka.

Hit Kirka Douglasa snimljen u Limskom zaljevu

Korištenje naziva 'fjord' možemo zahvaliti filmu Vikinzi iz 1958. godine, u kojemu je glavnu ulogu igrao slavni Kirk Douglas. Vikinzi su doživjeli solidan uspjeh, hrvatske su prirodne ljepote nakratko bile predstavljene brojnim gledateljima, a Zaljev je dobio treći naziv - Limski fjord.

Vidikovac s pogledom na Zaljev

Kliknite ovdje za prikaz karte

Limski je kanal jedan od najljepših istarskih krajolika, a najbolji pogled na njega možete dobiti s vidikovca, odnosno promatračke platforme na sjevernom cestovnom prilazu dolini, u blizini samog kraja zaljeva. Uz nju se nalazi i nekoliko štandova na kojima možete kupiti tradicionalne lokalne delicije ili se osvježiti sladoledom. U sezoni se za uspon na promatračnicu obično plaća mala naknada, u visini od desetak kuna.

Osim tog vidikovca, na spustu prema kanalu nalazi se više ugibališta s kojih se pruža dobar pogled na zaljev.

Romualdova špilja

Romualdova špilja najpoznatija je špilja na području Limskog kanala. Poznata je po brojnoj koloniji velikog šišmiša, zaštićenoj vrsti na području Republike Hrvatske. Kako je špilja stara oko 20.000 godina, tako su ondje kroz povijest boravile mnoge životinje, a pronađeni su ostatci špiljskog medvjeda i lava, leoparda, srne i mnogih drugih vrsta. Otkriveni su i tragovi boravka pračovjeka, odnosno ondašnjeg lovca i pripadajućih alata za lov.

Špilja je ime dobila po sv. Romualdu, pustinjaku koji je ondje proveo nekoliko godina početkom 2. tisućljeća. Zanimljivo je da je njegov prvi izbor bila Kapetanova špilja, također u Limskom kanalu, no brzo ju je napustio jer je bila prelako dostupna i sukladno tome neprikladna za samotnjački život. Druga špilja, danas zvana Romualdova, nije imala takvih problema, s obzirom da su ljudi vjerovali da njome vladaju mračne sile, pa su je jednostavno izbjegavali.

Posjeti Romualdovoj špilji

Posjeti su mogući samo u skupinama od najviše deset osoba i to od svibnja do listopada. U drugim razdobljima godine posjet je moguć samo uz prethodnu najavu, iako je veće grupe dobro unaprijed najaviti i tijekom cijele godine.

Od 15. lipnja do 15. rujna svakog punog sata u razdoblju od 10 do 17 sati organizirano je stručno vodstvo posjetitelja.

Ulaznice za posjet Romualdovoj špiljiCijena
Odrasli30,00 kuna
Djeca do 15 godina starosti15,00 kuna

Prijevoz do Limskog zaljeva

Do Limskog se zaljeva može doći iz više smjerova.

Prvi vodi iz unutrašnjosti Istre ili ostatka Hrvatske preko Istarskog ipsilona. Idete li tom rutom, nakon što prođete pored Kanfanara, na velikoj petlji se spustite s Ipsilona i nastavite ravno prema Rovinju. Kod sela Brajkovići skrenite desno prema Zaljevu i nakon nekoliko minuta vožnje stići ćete do njega.

Dolazite li iz smjera Pule, možete se također uspeti na Ipsilon i ići sjeverno do spomenute petlje, odakle je putovanje isto kao i u prethodno opisanom slučaju. Želite li izbjeći cestarine, možete koristiti lokalne ceste. U tom slučaju pratite pravac Vodnjan - Bale - Brajkovići i nastavite prema Limskom kanalu.

Najslikovitija je vožnja preko sjevernog prilaza Zaljevu. Ako dolazite iz smjera Umaga ili Novigrada, možete se uspeti na Ipsilon i s njega sići desno kod mjesta Medaki. Nakon toga nastavite ravno i skrenite lijevo nakon otprilike dva kilometra vožnje. Ubrzo će vam se s desne strane naći spomenuti vidikovac s promatračnicom, kao i još nekoliko ugibališta s dobrim pogledom.

Ako vam je početna točka Poreč, možete ići i lokalnim cestama po pravcu Mugeba - Jasenovica - Flengi - Kloštar, nakon čega vas do vidikovca čeka oko dvije minute vožnje.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
12. 03. 2017.

Provjerite cijene smještaja u Limskom zaljevu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti