Lubenice

Iako nemaju nikakve veze sa sočnim lubenicama kojima se često osvježavamo tijekom ljetnih mjeseci, ovo mjesto nudi drugu, možda i bolju, vrstu osvježenja - jednu od najljepših uvala na Jadranu.
Lubenice Lubenice

Lubenice se nalaze na zapadnoj obali otoka Cresa, točnije na 378 metara visokoj litici s koje se pruža predivan pogled na Kvarnerski zaljev, ali i na obližnju šljunčanu plažu sv. Ivana. Ta plaža, često jednostavno zvana Lubenice, česta je tema creskih razglednica, ali i 'tiha patnja' brojnih posjetitelja, budući da se do nje može stići ili brodom ili uskim puteljkom koji započinje odmah ispod sjevernog dijela mjesnih zidina. Ako se odlučite na pješačenje, znajte da vam do ove predivne uvale treba oko 40 minuta hoda, a natrag (zbog uzbrdice) i dvostruko više.

Mjesto je staro gotovo četiri tisućljeća, što je i ostavilo traga u arhitekturi, budući da se u Lubenicama, mjestu od nešto više od 20 stanovnika, nalazi crkava i kapelica kao u mnogo većim mjestima na otoku ili kopnu. Glavna pojedinačna znamenitost, budući da je mjesto vrlo kompaktna cjelina, jest župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije s prepoznatljivim zvonikom iz 18. stoljeća. Desetak metara dalje smještena je gotička crkva sv. Antuna Pustinjaka, a tu su još i crkvice sv. Jakova te crkvica sv. Nedjelje.

Početkom sezone i tijekom ljetnih mjeseci u Lubenicama je sve prepuno turista, koji osim u predivnoj prirodi i arhitekturi uživaju i u 'Lubeničkim večerima', glazbenoj manifestaciji na kojoj se predstavljaju hrvatski, ali i svjetski glazbenici. Uživati se može i u kafiću koji se smjestio podno zvonika, ali i u konobi Hibernicia, što je ujedno i staro rimsko ime za Lubenice. Nedaleko od konobe postoji i mala suvenirnica, u kojoj možete kupiti razglednice, magnete i keramičke suvenire koji će vas podsjećati na ovaj creski i hrvatski ruralni biser.

Legenda o nastanku imena Lubenice

Za kraj smo ostavili legendu o postanku imena Lubenice. Naime, stari ljudi su govorili da je nekoć davno u obližnjem Osoru živio kralj, koji je imao lijepu kćer u koju se zaljubio mladić s brda na kojem se danas nalazi mjesto o kojemu govorimo. Budući da se kralju kćerin izbor nije svidio, istjerao ju je iz Osora, a ona je otišla za svojim izabranikom i naselila se na spomenutom brdu. Kraljeva kćer zvala se Ljubica, u čiju čast je i mjesto dobilo ime 'Ljubenice', a kako su ovdje kasnije došli Talijani, promijenili su ime mjesta jer im je bilo teško izgovoriti riječ Ljubenice, pa su tako nastale 'Lubenice'.

Prijevoz do Lubenica

Ako do Lubenica odlučite doći vlastitim prijevozom, put do njih vodi preko glavne ceste D100. Ona povezuje gradove Cres i Mali Lošinj, a nakon što skrenete na cestu prema Lubenicama i Valunu, trebat će vam još otprilike 15 minuta vožnje. Zadnjih pet kilometara ceste je zapravo asfaltirani 'kozji' put, pa budite vrlo oprezni u vožnji, jer se dva auta teško mimoilaze, osim ako niste blizu ulegnuća uz cestu, koja su ciljano napravljena za automobile. Usput ćete proći i kroz mjestašce Mali Podol, a kad stignete do Lubenica, parkiralište se nalazi odmah s lijeve strane, prije crkve sv. Antuna Pustinjaka, koje se tijekom ljetnih mjeseci i naplaćuje.

Kako se Lubenice nalaze na Cresu, koji je otok, do njega je automobilom moguće doći s dvije strane, odnosno s dvije trajektne linije: Valbiska - Merag i Brestova - Porozina, s time da je Porozina nešto udaljenija od grada Cresa, za razliku od Meraga, koji je udaljen oko 15 kilometara od središta grada.

Ovisno o godini, riječki Autotrans (www.autotrans.hr) zna autobusom povezivati grad Cres s Valunom i Lubenicama, pa su tako 2013. godine Cres i Lubenice povezane tri puta tjedno - ponedjeljom, srijedom i petkom. Ponedjeljkom i srijedom autobus iz Cresa polazi u 4:30 i 16:30 sati, a petkom u 19:00 sati. Putovanje traje između 30 i 50 minuta, a cijena jednosmjerne karte iznosi 33 kune. Iz smjera Lubenica autobus ponedjeljkom i srijedom kreće u 5:00 i 17:30 sati, a petkom u 20:00 sati.

Provjerite cijene smještaja u Lubenicama

Prijava
Odjava
Soba
Gosti