Što posjetiti (znamenitosti) u Ninu

Nin je malen grad, ali iznimno bogate povijesti, a u skladu s time ima i zanimljivih mjesta koja možete posjetiti. Izdvojili smo neka od njih koja ne biste smjeli propustiti za svoga boravka u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu.

Crkva sv. Križa

Crkva sv. Križa, poznata i kao najmanja katedrala na svijetu, najpoznatija je ninska građevina i spada među najvrjednije sačuvane spomenike starohrvatskog crkvenog graditeljstva. Izgrađena je u 9. stoljeću, a tlocrt joj je u obliku jednakokrakog grčkog križa, s time da joj je vanjština ukrašena nizom slijepih niša i prepoznatljivom kupolom.
Krstionica kneza Višeslava

Krstionica kneza Višeslava

Šesterostrana kamena krstionica kneza Višeslava potječe iz Nina, povijesno pripada ranom srednjem vijeku, a kao vrijedan sakralni spomenik predstavlja 'živog svjedoka' pokrštavanja Hrvata.

Muzej ninskih starina

Muzej ninskih starina nalazi se u samom središtu Nina, a adresa mu je Trg Kraljevac 8.

Ostale ninske znamenitosti

Iako Nin nije velik grad, na njegovom prostoru nalaze se brojne znamenitosti. Na otoku su smještene još crkva sv. Anselma s 'Riznicom crkvene umjetnosti - Zlato i srebro grada Nina', spomenik Grguru Ninskom, Donja gradska vrata, kao i replika Condure Croatice porinute pokraj istih vrata.

Spomenik knezu Branimiru

U sklopu projekta 'Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad', 21. srpnja 2007. godine na ninskoj obali preko puta Donjih gradskih vrata, otkriven je četiri metra visok spomenik knezu Branimiru, djelo akademskog kipara Josipa Poljana.

Provjerite cijene smještaja u Ninu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti