Novigrad na Dobri

U neposrednoj blizini starog kamenog mosta, na desnoj obali rijeke Dobre, izdižu se ruševine frankopanskog grada Novigrada. Pored tog istog mosta prolazi stara Karolinska cesta, koja se proteže od Karlovca i Dubovca preko Novigrada, a završava u Bakru.
Novigrad na Dobri Novigrad na Dobri

Onima koji prema moru više vole putovati starim cestama, ova će utvrda biti vrlo dobro poznata, a kome se više sviđa autocesta, vidjet će Novigrad neposredno prije novootvorenog čvora Novigrad na Dobri.

Utvrda Novigrad na Dobri

Iako se, prema nekim povijesnim izvorima, novigradsko područje spominje još u 11. stoljeću, vrijeme nastanka staroga grada ne zna se sa sigurnošću. Najčešće se nastanak pripisuje vremenu oko 14. stoljeća, kad je dospio u posjed krčkih knezova Frankopana.

U vlasništvu Frankopana nalazi se do njihove propasti 1671. godine, kada je tragično završila poznata urota Zrinsko-Franskopanska, dijelom organizirana upravo u ovom dvorcu. Grad pljačka i zauzima karlovački general Josip Herbstein, a do kraja 17. stoljeća Novigrad je u njegovom vlasništvu. Kratko vrijeme vlasnici su bili i pripadnici malteškog reda. Za vrijeme baruna Patačića u drugoj polovici 18. stoljeća, Novigrad je uređen kao barokni plemićki dvorac, kojega je 1783. godine, na svom putu prema moru, posjetio i car Josip II.

Sa svakim novim vlasnikom, poput francuskog bojnika Haraminčića, karlovačkog veleposjednika Turka ili baruna Turkovića, dolazi do izmjena u arhitekturi, pa se tako od 18. do 20. stoljeća proširuju stambeni prostori, uređuju se kapelica i dvorište s bunarom. Prvobitni ulaz u grad se zatvara, kanal se zatrpava, a otvara se manji ulaz s rampom. Od prijašnjeg stanja, ostaju samo velebne zidine i kule s puškarnicama te dio podruma.

Cijeli dvorac na kraju dobiva tlocrt nepravilnog peterokuta sa šiljatim vrhom i branič-kulom, čiji promjer iznosi više od 12 metara, a debljina zidina i do 3,5 metra.

U Drugom svjetskom ratu, točnije u siječnju 1944. godine, grad su spalili partizani, a svjedoci toga vremena pričaju da u vatri jedino nije stradala kapelica sv. Lovre, koja se nalazila na katu zapadne kule. Tek nakon pola stoljeća propadanja, pogotovo unutarnjih zidova i prostora palasa, 1990-ih počinje razdoblje istraživanja, obnove i rekonstukcije, prije svega južne kule s vidikovcem, a danas se obnovljene zidine ovoga povijesnog grada ponovno uzdižu iznad rijeke Dobre kao svjedok jednog ponosnog vremena.

Kameni most i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Osim utvrde, Novigrad na Dobri krase još dvije znamenitosti. Jedna je kameni most preko Dobre, dužine 122 metra, čiji današnji oblik potječe iz 18. stoljeća., a druga je župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Crkva se prvi put spominje još u 15. stoljeću kao gotička kapela, da bi se u 18. stoljeću proširila i uredila u baroknom stilu, a stoljeće kasnije dograđen je i zvonik. Na blagdan Velike Gospe župna crkva jedno je od omiljenijih prošteničkih mjesta karlovačkog kraja.

Gatronomija, smještaj i kupanje na Dobri

Budući da je rijeka Dobra na novigradskom dijelu prilično čista, tijekom ljetnih mjeseci nije čudno vidjeti kupače, pogotovo oko kamenog mosta, kao i kod ulaza u mjesto, kad se dolazi iz smjera Duge Rese.

Ako pak kod skretanja za Novigrad produžite cestom D3 dalje prema Bosiljevu, nakon stotinjak metara stići ćete u mjesto Jarče polje, gdje se nalazi riblji resturant i motel 'Dobra', u kojemu možete kušati izvrsnu pastrvu, ali i prespavati u jednoj od četiri sobe.

Prijevoz do Novigrada na Dobri

Tom se cestom (D3), uz već spomenutu autocestu A6 Rijeka-Zagreb, najlakše dolazi do Novigrada na Dobri, budući da prolazi pokraj samog mjesta. D3 ujedno povezuje Karlovac i Dugu Resu sa Severinom na Kupi, Delnicama i Rijekom. Treća mogućnost kako stići do Novigrada jest od Karlovca, preko Dubovca do Rešetareva, nakon kojeg ćete stići tik pred novigradsku utvrdu.

Autobusni prijevoz između Duge Rese i Novigrada vrši Autotransport Karlovac (www.atsk.hr) tri do pet puta dnevno, ovisno o tome održava li se nastava ili traju školski praznici. Ako nema nastave, autobus vozi dva puta ujutro i jednom rano poslijepodne.

Vlakom se ne može stići izravno do Novigrada na Dobri, nego do Duge Rese, odakle onda možete nastaviti već spomenutim autobusom.

Provjerite cijene smještaja u Novigradu na Dobri

Prijava
Odjava
Soba
Gosti