Novigrad na Dobri

U neposrednoj blizini starog kamenog mosta, na desnoj obali rijeke Dobre, izdižu se ruševine frankopanskog grada Novigrada. Pored tog istog mosta prolazi stara Karolinska cesta, koja se proteže od Karlovca i Dubovca preko Novigrada, a završava u Bakru.
Novigrad na Dobri Novigrad na Dobri

Onima koji prema moru više vole putovati starim cestama, ova će utvrda biti vrlo dobro poznata, a kome se više sviđa autocesta, vidjet će Novigrad neposredno prije novootvorenog čvora Novigrad na Dobri.

Utvrda Novigrad na Dobri

Iako se, prema nekim povijesnim izvorima, novigradsko područje spominje još u 11. stoljeću, vrijeme nastanka staroga grada ne zna se sa sigurnošću. Najčešće se nastanak pripisuje vremenu oko 14. stoljeća, kad je dospio u posjed krčkih knezova Frankopana.

U vlasništvu Frankopana nalazi se do njihove propasti 1671. godine, kada je tragično završila poznata urota Zrinsko-Franskopanska, dijelom organizirana upravo u ovom dvorcu. Grad pljačka i zauzima karlovački general Josip Herbstein, a do kraja 17. stoljeća Novigrad je u njegovom vlasništvu. Kratko vrijeme vlasnici su bili i pripadnici malteškog reda. Za vrijeme baruna Patačića u drugoj polovici 18. stoljeća, Novigrad je uređen kao barokni plemićki dvorac, kojega je 1783. godine, na svom putu prema moru, posjetio i car Josip II.

Sa svakim novim vlasnikom, poput francuskog bojnika Haraminčića, karlovačkog veleposjednika Turka ili baruna Turkovića, dolazi do izmjena u arhitekturi, pa se tako od 18. do 20. stoljeća proširuju stambeni prostori, uređuju se kapelica i dvorište s bunarom. Prvobitni ulaz u grad se zatvara, kanal se zatrpava, a otvara se manji ulaz s rampom. Od prijašnjeg stanja, ostaju samo velebne zidine i kule s puškarnicama te dio podruma.

Cijeli dvorac na kraju dobiva tlocrt nepravilnog peterokuta sa šiljatim vrhom i branič-kulom, čiji promjer iznosi više od 12 metara, a debljina zidina i do 3,5 metra.

U Drugom svjetskom ratu, točnije u siječnju 1944. godine, grad su spalili partizani, a svjedoci toga vremena pričaju da u vatri jedino nije stradala kapelica sv. Lovre, koja se nalazila na katu zapadne kule. Tek nakon pola stoljeća propadanja, pogotovo unutarnjih zidova i prostora palasa, 1990-ih počinje razdoblje istraživanja, obnove i rekonstukcije, prije svega južne kule s vidikovcem, a danas se obnovljene zidine ovoga povijesnog grada ponovno uzdižu iznad rijeke Dobre kao svjedok jednog ponosnog vremena.

Kameni most i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Osim utvrde, Novigrad na Dobri krase još dvije znamenitosti. Jedna je kameni most preko Dobre, dužine 122 metra, čiji današnji oblik potječe iz 18. stoljeća., a druga je župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Crkva se prvi put spominje još u 15. stoljeću kao gotička kapela, da bi se u 18. stoljeću proširila i uredila u baroknom stilu, a stoljeće kasnije dograđen je i zvonik. Na blagdan Velike Gospe župna crkva jedno je od omiljenijih prošteničkih mjesta karlovačkog kraja.

Gatronomija, smještaj i kupanje na Dobri

Budući da je rijeka Dobra na novigradskom dijelu prilično čista, tijekom ljetnih mjeseci nije čudno vidjeti kupače, pogotovo oko kamenog mosta, kao i kod ulaza u mjesto, kad se dolazi iz smjera Duge Rese.

Ako pak kod skretanja za Novigrad produžite cestom D3 dalje prema Bosiljevu, nakon stotinjak metara stići ćete u mjesto Jarče polje, gdje se nalazi riblji resturant i motel 'Dobra', u kojemu možete kušati izvrsnu pastrvu, ali i prespavati u jednoj od četiri sobe.

Prijevoz do Novigrada na Dobri

Tom se cestom (D3), uz već spomenutu autocestu A6 Rijeka-Zagreb, najlakše dolazi do Novigrada na Dobri, budući da prolazi pokraj samog mjesta. D3 ujedno povezuje Karlovac i Dugu Resu sa Severinom na Kupi, Delnicama i Rijekom. Treća mogućnost kako stići do Novigrada jest od Karlovca, preko Dubovca do Rešetareva, nakon kojeg ćete stići tik pred novigradsku utvrdu.

Autobusni prijevoz između Duge Rese i Novigrada vrši Autotransport Karlovac (www.atsk.hr) tri do pet puta dnevno, ovisno o tome održava li se nastava ili traju školski praznici. Ako nema nastave, autobus vozi dva puta ujutro i jednom rano poslijepodne.

Vlakom se ne može stići izravno do Novigrada na Dobri, nego do Duge Rese, odakle onda možete nastaviti već spomenutim autobusom.

Provjerite cijene smještaja u Novigradu na Dobri

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Novigrad na Dobri
Vremenska prognoza za Novigrad na Dobri

Vremenska prognoza za Novigrad na Dobri (10 dana)

Provjerite dugoročnu vremensku prognozu za Novigrad na Dobri.