NP Brijuni

Brijuni, za mnoge 'raj na Zemlji' i pojam luksuza i glamura, nacionalni su park još od 1983. godine. Smješteni zapadno od istarske obale, sastoje se od 14 otoka i otočića, od kojih su najveći i najpoznatiji Veliki Brijun i Mali Brijun. Jedna od legendi kaže da su na ovome mjestu, brigom anđela, skupljeni ostatci iz Edenskog vrta, kako bi, zaštićeni valovima, ostali ljudskome rodu za trajni podsjetnik.
NP Brijuni NP Brijuni

Ovo otočje, na koje se najčešće dolazi brodom iz smjera Fažane, ima bogatu prošlost, od naroda koji su ga nastanjivali, pa sve do brojnih kulturno-povijesnih znamenitosti koje su ostavili iza sebe, od kojih je najpoznatiji Kastrum, staro naselje pravilnog tlocrta koje je bilo opasano debelim zidinama, a u čijoj neposrednoj blizini je i bazilika sv. Marije iz 6. stoljeća, uz koju je s vremenom izgrađen benediktinski samostan.

Postoji još jedna značajna crkvica na otoku, sv. Germana iz 15. stoljeća, u kojoj se danas nalazi izložba kopija glagoljičkih natpisa i fresaka Istre i Kvarnera.

Brijuni: Rimska vila u uvali Verige

Nedaleko od uvale Verige smještena je pak Gradina, brončanodobno naselje s očuvanim bedemima i nekropolom, dok se nešto podalje nalaze ostatci rimske ladanjske vile koja se sastojala od više građevina (ljetnikovac, Neptunov i Venerin hram, terme...) smještenih na različitim stranama Verige.

Iako su kroz povijest najviše bili 'u rukama' Venecijanaca, Brijuni kakve danas poznajemo djelo su Paula Kupelwiesera, austrijskog magnata koji je krajem 19. stoljeća kupio cijelo otočje i učinio ga ekskluzivnim mjestom tadašnje austro-ugarske rivijere, gdje se europska aristokracija borila biti viđena, bilo na golf i polo turniru, bilo u hotelu i kasinu.

Tako je bilo i idućih desetljeća, kada su Brijuni postali predsjedničkom ljetnom rezidencijom, te nije bilo čudno, uz političku elitu, vidjeti i onu filmsku i glazbenu, poput Elizabeth Taylor, Richarda Burtona, Sophie Loren, Placida Dominga ili monegaške princeze Caroline, od kojih su neki imali i priliku noćiti u luksuznim vilama, poput Brijunke, Jadranke ili Bijele vile.

Ovdje ćete, kao i u brojnim drugim hrvatskim nacionalnim parkovima, zaista osjetiti pravi ugođaj netaknute prirode i ne će vam biti čudno vidjeti životinje kako bezbrižno pasu travu kao da nikad nisu vidjele čovjeka. Tu se nalazi i zoološki vrt te safari i etno park, s različitim primjercima iz cijelog svijeta, poput zebri, lopatara, ljami, slonova i antilopa, kao i onih autohtonih - Istarskog goveda (Boškarin), Istarske ovce i magaraca. Ako slučajno vidite okamenjene otiske dinosaurovih stopa, ovdje to nije ništa novo, na otoku ih ima više od 200!

Brijuni: Safari park

Brijuni se dobrim dijelom mogu razgledati i turističkim vlakićem, i tako uživati u brijunskom krajobrazu prožetim beskrajnim zelenilom, iz kojeg 's vremenom izroni' poneki kaštel, vidikovac, kamenolom, tvrđava ili čamčarnica, a kasnije se možete opustiti u kristalno čistom moru i pikniku u sjeni maslinovih stabala. Tko voli, može krenuti u istraživanje podmorja, gdje nije rijetkost vidjeti periske, rakove, spužve, pa čak i kornjače i dupine.

Možda se i baš zato slogan 'Mediteran kakav je nekoć bio' može najbolje primijeniti na ovaj nacionalni park, jer vam nerijetko pruža kombinacije koje nikad ne očekujete!

Provjerite cijene smještaja u Brijunima

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
NP Brijuni

Cijene ulaznica i plovidbeni red za NP Brijuni 2022.

Saznajte koliko koštaju ulaznice za NP Brijuni, što obuhvaćaju te kada plove brodovi iz Fažane za Brijune.