Burnum

Burnum je arheološki lokalitet na području NP-a Krka, koji obuhvaća znamenitosti u selu Ivoševci, nedaleko od Kistanja.
Burnum Burnum

Burnum je bio rimski vojni logor, izgrađen na prijelazu iz starog u novo doba, vjerojatno tijekom vladanja cara Klaudija, no dodatno je proširivan i dotjerivan tijekom vladavine cara Vespazijana, poznatog po tome što je dao sagraditi slavni rimski Koloseum. Burnum također obuhvaća amfiteatar, za kojeg se pretpostavlja da je mogao primiti barem 6.000 gledatelja, što jasno daje do znanja da se radilo o značajnom vojnom središtu.

Na području današnjih Ivoševaca bile su smještene dvije rimske legije - Claudia pia fidelis (XI. legija), nakon čijeg se odlaska ondje utaborila Flavia felix (IV. legija). Upravo je uz vojsku vezan danas najrepoznatljiviji simbol Burnuma - veliki kameni lukovi, koji su pripadali zgradi zapovjedništva logora, tzv. pretorija.

Krajem 1. stoljeća, vjerojatno 86. godine rimske legije napuštaju Dalmaciju, a 31 godinu kasnije carsku dužnost u Rimu preuzima Hadrijan. Tijekom njegove vladavine Burnum se uzdigao do razine municipija, što je označavalo grad koji je imao vlastita upravna tijela. Burnum je i dalje tijekom antike bio važno središte, a krajem 5. stoljeća, u vrijeme pada Zapadnog rimskog carstva, zauzeli su ga Ostrogoti (poznati i kao Istočni Goti), isti oni koji su pod vodstvom svog vojskovođe Odoakara zauzeli Rim 476. godine.

Muzej (arheološka zbirka) Burnum u Puljanima

2010. godine u selu Puljani, pokraj Ivoševaca, u jednoj od dvije lijepo obnovljene kamene kuće otvorena je Arheološka zbirka Burnum. U atraktivno uređenom prostoru izloženi su predmeti pronađeni tijekom arheoloških iskapanja, prikazan je tijek istraživanja Burnuma i sl.

U muzeju se nalazi i vizualizacija pronađenog natpisa sa spomenom cara Vespazijana, koji se nalazio iznad ulaza u amfiteatar, a car Vespazijan u muzeju ima i svoju bistu. Pogledati možete i gipsani odljev koji prikazuje kako je amfiteatar vjerojatno izgledao u punom sjaju, a tu su i zanimljive skulpture vojnika, od kojih je jedna prilagođena popularnom 'ubacivanju' svoje glave na tijelo skulpture, kako biste se mogli pohvaliti obitelji i prijateljima svojom pojavom u liku rimskog vojnika.

U zbirci predmeta istaknuto mjesto imaju brojni pronađeni novčići, dok se vidjeti mogu i amfore, keramičke posude, oružje, oruđe itd.

Prijevoz do Burnuma

Burnumski amfiteatar se nalazi u mjestu Ivoševci, na državnoj cesti D59, nedaleko od Kistanja. Ako se vozite automobilom iz smjera Knina, odmah pred natpisom Ivoševci skrećete desno na uređeno parkiralište, a prije parkirališta je postavljena i velika slika amfiteatra s natpisom Burnum. Nakon što prođete kamenu kućicu gdje se kupuju ulaznice, potrebno je oko tri minute hoda do samog nalazišta.

Sada već prepoznatljivi kameni lukovi nalaze se 300-tinjak metara prije skretanja za amfiteatar, ako se vozite iz Knina prema Kistanjima, ali pripazite na parking, budući da se tamo može ostaviti svega nekoliko automobila i ulazi se kroz uski prolaz između dva suhozida.

Arheološka zbirka Burnum smještena je pak s prominske strane rijeke Krke i do nje se najlakše dolazi cestom koja povezuje Drniš, Oklaj i Čitluk, nakon kojeg se skreće lijevo prema Puljanima, a to je neposredno pred silazak u kanjon Krke. Prije samog raskrižja postoji i uređena informacijska ploča sa slikom i natpisom o zbirci. Ako dolazite iz smjera Knina ili Kistanja, odnosno s ceste D59, kod burnumskih kamenih lukova je raskrižje za Drniš i Oklaj te nakon što se prođe već spomenuti kanjon i slap Brljan, stići ćete do skretanja za Puljane i Arheološku zbirku.

Provjerite cijene smještaja u NP-u Krka

Prijava
Odjava
Soba
Gosti