Brljan

Nastavimo li pratiti tok Krke od Bilušića buka nizvodno, nakon nekoliko kilometara stižemo do Ćorića jezera (znanog i kao Bjelober). Na njemu se nalazi slap Brljan, zbog kojega se danas često i cijelo jezero jednostavno naziva - Brljan.
Brljan Brljan

Ćorića jezero dugačko je čak 1300 metara, širok 189 metara, a slap visok 15,5 metara. Slap je najbujniji tijekom vlažnijeg dijela godine, dok je tijekom ljeta redovito presušivao. Razlog je manjak vode u to doba godine, pri čemu se raspoloživa voda koristila za potrebe hidroelektrane Miljacka. No, posljednjih godina napravljene su određene promjene kojima je protok vode prema slapu i daljnjem toku Krke poboljšan, pa je Brljan posljednjih godina pun vode i tijekom ljeta.

Najbolji pogled na Brljan i Ćorića jezero pruža se s dvaju ugibališta na početku sjevernog spusta u kanjon. Na prvom od njih, na samom vrhu sjeverne strane kanjona uređen je i lijepi vidikovac, na kojemu se osim prekrasnog pogleda nude i klupice sa stolovima, na kojima možete prirediti pravi mali piknik prije nastavka puta. Vidikovac se nalazi u blizini državne ceste D59, otprilike kilometar prije ili nakon Burnuma (ovisno o tome dolazite li iz smjera Kistanja ili Knina).

Prijevoz do Brljana

Brljan se nalazi u kanjonu Krke, u području na kojem su se u blizini 'natiskali' i Burnum te slapovi Manojlovac, Rošnjak i Miljacka. Sa sjeverne strane prilazi se državnom cestom D59, s koje se silazi u blizini Burnuma, na skretanju za Drniš i Oklaj. Udaljenost od skretanja do mostića preko Brljana iznosi nešto više od kilometra. S južne strane dolazi se cestom Drniš - Oklaj - Čitluk. Cesta je s obje strane relativno uska i zavojita te je potrebno prilagoditi brzinu takvim uvjetima.

Provjerite cijene smještaja u NP-u Krka

Prijava
Odjava
Soba
Gosti