Roški slap

Nakon Skradinskog buka, najpoznatiji slap NP-a Krka jest Roški slap, koji je ujedno i posljednji slap na toku Krke prije Buka. Radi se o površinom velikom slapištu - dugačkom oko 650 metara, širokom do 450 metara, dok ukupna visinska razlika iznosi nešto više od 22 metra.
Roški slap Roški slap

Na Roškom slapu Krka se pomalo lijeno prelijeva preko niskih kaskada, poznatih i pod nazivom 'ogrlice', da bi se na kraju s 15 metara visine obrušila u Visovačko jezero.

Kao i Skradinski buk, Roški je slap također poznat po brojnim vodenicama u kojima se danas nalaze etnografske zbirke, suvenirnice i ugostiteljski objekti. Ako želite vidjeti kako se nekoć mljelo žito, a barem djelomično izbjeći velike gužve, Roški je slap izvrstan izbor. Moguće je vidjeti i stupu za obrađivanje vune te valjavicu za pranje sukna - još dva podsjetnika na nekadašnji život u tim krajevima.

2012. godine otvorena je i šetnica između visovačke obale (s prominske / miljevačke strane), koja se pruža na nešto više od osam kilometara između Stinica (raskrižje kod pristaništa za brodove koji plove za Visovac) i Oziđane pećine (špilja iznad Roškog slapa). Iako se radi o relativno skromnoj udaljenosti, zbog brdovitog terena i visinskih razlika šetnja traje i do tri sata.

Uspon do Oziđane pećine

Upravo je završni (ili početni, ovisi u kojem se smjeru krećete) dio šetnice postao glavna atrakcija - uspon prema Oziđanoj pećini. Radi se o špilji koja se nalazi iznad ogrlica Roškog slapa te se tijekom uspona pruža prekrasan pogled na roške ogrlice.

Od parkirališta na ulazu s miljevačke strane do podnožja špilje vodi pet do deset minuta ugodnoga hoda po ravnoj stazi. Tada se stiže do početka uspona, lako prepoznatljivoga po pomalo bajkovitim stubama koje se uzdižu prema strmim stijenama kanjona. Do vrha vodi čak 612 stuba, koje se mogu savladati za 15 do 30 minuta, ovisno o vašoj fizičkoj spremnosti, tome koliko često fotografirate i sl. Poželjno je sa sobom ponijeti mnogo tekućine, pogotovo tijekom toplijeg dijela godine. Vrijedi spomenuti i da je vrijednost ovog dijela šetnice prije svega u prekrasnom pogledu koji se otvara kako se uspinjete prema vrhu, dok je sama Oziđana pećina zatvorena i kroz rešetke na ulazu može se vidjeti tek početni dio.

Prijevoz do Roškog slapa

Do Roškog slapa cestovnim se putem stiže s dvije strane. Prvi put ide pravcem Šibenik - Drniš - Širitovci, pri čemu je cesta od Drniša do malo nakon Širitovaca gotovo u potpunosti ravna. No, nakon toga počinje zavojiti spust dugačak oko četiri kilometra prema Roškom slapu, pa je potrebno znatno usporiti i povećati oprez pri vožnji.

Drugi put vodi sa zapadne, odnosno skradinske strane. Potrebno je doći do sela Laškovica (iz Skradina se do Laškovice stiže preko sela Dubravice i Rupe), odakle do Roškog slapa slijedi oko dvije minute vožnje.

Do Roškog slapa moguće je doći i brodovima NP-a Krka, a cijena vožnje ovisi o ulaznici koju ste kupili.

Provjerite cijene smještaja u NP-u Krka

Prijava
Odjava
Soba
Gosti