Skradinski buk

Najveći slap NP-a Krka, Skradinski buk, jedna je od najpoznatijih hrvatskih prirodnih znamenitosti. Nalazi se pred sam kraj toka rijeke Krke, u blizini Skradina, kako mu i samo ime kaže. Buk je zapravo veliko slapište, koje se sastoji od slapova i jezera, kojima vodu donose rijeke Krka i Čikola.
Skradinski buk Skradinski buk

Skradinski se buk sastoji od 17 stepenica, ukupno dugačkih čak 800 metara, dok visinska razlika doseže nešto više od 45 metara. Na dnu slapišta nalazi se jezero u kojem se tijekom toplijeg dijela godine kupa mnoštvo posjetitelja. Preko jezera vodi mostić, s kojeg se pruža odličan pogled na očaravajuću okolnu prirodu, a još su bolji vidici s okolnih vidikovaca, što uređenih, što improviziranih, na obje strane slapišta.

Buk je općenito najživlji dio NP-a Krka te se ondje nalazi mnoštvo suvenirnica i ugostiteljskih objekata, dok su u dijelu starih mlinica postavljene etnografske zbirke. Odlično je to mjesto za upoznati bogatu etnografsku baštinu tamošnjega kraja, a na prilazima slapovima uređena je i poučna staza na kojoj se nalazi mnoštvo informacija o prirodnom bogatstvu Skradinskoga buka i NP-a Krka.

Spomenimo i da se na lijevoj strani Krke nalaze ostatci hidroelektrane Krka, poznate i kao Jaruga I. Radi se o prvoj europskoj hidroelektrani, otvorenoj još 28. kolovoza 1895. godine. Svega dva dana nedostajala su joj za 'osvajanje' titule najstarije svjetske hidroelektrane, s obzirom da ju je Teslina centrala na Nijagarinim slapovima pretekla otvaranjem 26. kolovoza 1895. godine. Ta je hidroelektrana u međuvremenu zatvorena, no 1905. godine tek stotinjak metara dalje otvorena je hidrocentrala Jaruga, koja radi i danas.

Prijevoz do Skradinskog buka

Do Skradinskog buka cestovnim se putem stiže preko glavnog ulaza u NP-u Krka u Lozovcu, odnosno cestovnim pravcima D33 Šibenik - Tromilja - Lozovac ili Knin - Drniš - Tromilja - Lozovac. Iz Skradina je moguće doći i plovilima NP-a Krka, no Skradin s Lozovcem također povezuje cesta, pa posjetiteljima iz tog slikovitog gradića na raspolaganju stoje obje opcije.

Nakon dolaska na glavni ulaz u Lozovcu, do donjeg dijela, odnosno Skradinskog buka, besplatno vas mogu prevesti autobusi NP-a Krka (vožnja je uključena u cijenu ulaznice). Ako biste se ipak radije malo rekreirali, do Buka možete i pješke.

Provjerite cijene smještaja u NP-u Krka

Prijava
Odjava
Soba
Gosti