Utvrde Nečven i Trošenj

Iako je Krka drugi najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj i većina posjetitelja je upoznata s ljepotama njena Skradinskog buka, otočića Visovca ili Roškog slapa, malo ljudi zna kako uz Krku postoji nekoliko starih utvrda i gradova, a mi ćemo vam ovim tekstom nastojati približiti dvije susjedne utvrde - Nečven i Trošenj.
Utvrde Nečven i Trošenj Utvrde Nečven i Trošenj

Nečven se nalazi na samome rubu uz lijevu obalu kanjona rijeke Krke, a do njega se najlakše dolazi nakon što se skrene s ceste Oklaj-Puljane prema istoimenom mjestu Nečven. Nakon tri - četiri minute vožnje, dolazi se do jednog raskrižja uz koji se nalazi manji putokaz na kojemu piše Nečven-Grad. Otamo pa do utvrde treba svega dvije minute hoda, a ako dolazite tijekom ljetnih mjeseci, najvjerojatnije ćete sresti radnike koji provode nova istraživanja po zidinama.

Utvrda inače obuhvaća prostor od otprilike 1000 četvornih metara, a tijekom prošlosti bila je opasana visokim zidovima, od kojih je danas ostala vrlo malo površina, a jedan od najvećih razloga jest veličina i kakvoća kamena. U vrijeme svoga procvata, zidovi grada bili su debeli preko jednog metra, a južni zidovi, koji su se nadvijali nad provalijom, dosezali su visinu od čak 15 metara i pet katova. Danas, sjeverna je strana nešto očuvanija, iako puna ruševina, a ostao je i dio jedne kule, koja je u prošlosti također dosezala pet katova. Gospodari Nečvena, kao i ostalih utvrda s istočne strane Krke i Čikole, bili su Nelipići, koji su na vrhuncu svoje moći bili u 14. stoljeću.

Nasuprot Nečvenu nalazi se Trošenj, poznat i kao Čučevo, a njegovi vladari bili su hrvatski knezovi Šubići. Iako su ove dvije obitelji bile izravni suparnici, njihove dvije utvrde povezivao je drveni most, koji je, zbog svoje strateške važnosti, sredinom 17. stoljeća srušio don Stjepan Sorić prilikom oslobađanja od Turaka. Naime, Osmanlije su vladale ovim krajem od početka 16. do pred kraj 17. stoljeća, a postojeće dvije utvrde su im služile kao sjedište upravne i sudske vlasti te kao vojno okupljalište. U Trošenju su izgradili kulu kružnog oblika, čiji su ostatci i danas vidljivi. Nakon turskog odlaska, obje su utvrde s vremenom porušene, dijelom od strane Mlečana i njihovih podanika, a dijelom od 'zuba vremena'.

Početkom 20. stoljeća vršena su istraživanja oko Nečvena te su pronađeni temelji sakralnog objekta za koji se vjeruje da je crkva posvećena Duhu Svetomu, a na čijem su oltaru pronađene dvije ploče s urezanim Konstantinovim monogramom.

Inače, postoji legenda kako je Nečven dobio ime po istoimenoj djevojci, poznatoj po svojoj ljepoti, a koja je odbijala sve nasilne prošnje bribirskih velikaša, a kad ih više nije mogla odbijati, naposlijetku se otrovala. U današnje vrijeme ova se legenda tumači kao slikoviti opis suparništva između dviju, već spomenutih, obitelji.

Provjerite cijene smještaja u NP-u Krka

Prijava
Odjava
Soba
Gosti