NP Mljet

Nacionalni park Mljet predivna je prirodna oaza, smještena na istoimenom otoku na samom jugu Hrvatske.
NP Mljet NP Mljet

Mljet se smjestio na jugu Hrvatske, u blizini poluotoka Pelješca, od kojega ga dijeli 8-9 kilometara širok Mljetski kanal. Poznat je kao 'Zeleni otok', a taj naziv u potpunosti opravdava gustim šumama koje ga gotovo u cijelosti prekrivaju. Doista, bujna vegetacija jedna je od prvih stvari koje primijetite kada stupite na Mljet i počnete ga istraživati vozeći se njegovim zavojitim i brdovitim cestama.

Nacionalni park smjestio se na zapadnoj strani otoka i zauzima otprilike trećinu mljetske površine. NP Mljet osnovan je još 11. studenog 1960. te je prvo morsko područje u Hrvatskoj stavljeno pod najvišu razinu zaštite. Na utemeljenje NP-a Kornati čekalo se još 20 godina - do 1980., a NP Brijuni osnovan je još nešto kasnije - 1983. godine.

Prepoznatljiv je po dvama 'plavim točkama', zapravo morskom zaljevu koji se danas dijeli na dva jezera. Uvučenije u kopno je Malo jezero, istočno od njega nalazi se Veliko jezero, a povezuje ih uski kanal, nazvan Mali most. Veliko jezero, pak, na mjestu nazvanom Veliki most povezano je sa Solinskim kanalom, koji se u nastavku spaja s otvorenim morem.

Danas je Mljet jedan od omiljenih hrvatskih nacionalnih parkova, kojemu je relativna udaljenost od većih gradova naoko nedostatak, ali zapravo i velika prednost. Naime, upravo su mir i opuštajuća atmosfera neki od glavnih aduta kojima privlači posjetitelje, ali tih posjetitelja gotovo nikada nema toliko da bi se stvarale gužve, iz jednostavnog razloga što posjet Mljetu ipak traži više vremena od posjeta nekom od najposjećenijih kopnenih parkova, a to su Plitvička jezera i Krka. Iako bi veći broj posjetitelja nesumnjivo dodatno potaknuo razvoj turizma na otoku, jasno je i da bi mu oduzeo šarm pomalo izolirane prirodne oaze.

Što posjetiti u NP-u Mljet?

Kao i svi nacionalni parkovi, Mljet prije svega privlači očaravajućom prirodom. Ako volite aktivan odmor, uživat ćete u bicikliranju i planinarenju. Već i kratak uspon na okolna brda može vam priuštiti dojmljiv pogled, poput onog kojeg nude vidikovci Veliki Gradac i Montokuc.

Ljubitelji povijesti i umjetnosti doći će na svoje na otočiću Svete Marije u uvali Pračarica, gdje se nalazi najznačajnija mljetska znamenitost - sakralni kompleks koji čine benediktinski samostan, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i dvije kapele. Ta duhovna oaza u južnom dijelu Velikog jezera nastala je u drugoj polovici 12. stoljeća, kada su ondje stigli benediktinci iz Monte Gargana u talijanskoj Apuliji, pa je mljetski samostan prvotno izgrađen u romaničkom stilu po uzoru na to poznato talijansko svetište posvećeno arkanđelu Mihaelu.

Tijekom vremena svoj su odraz na otok ostavljali noviji stilovi - gotika, barok i najviše renesansa. Osim sakralnih objekata, ostale su odlično očuvane zidine i ostali dijelovi obrambenog sustava izgrađeni u vrijeme turskih osvajanja.

Svakako vrijedi istaknuti i dva znamenita benediktinca koja su povezana sa samostanom na slikovitom otočiću. To su Mavro Vetranović i Ignjat Đurđević, koji su osim pripadnosti benediktinskom redu dijelili dar za književnost, a zanimljivo je i da su obojica bili opati mljetskoga samostana.

Sveti Pavao na Mljetu

Đurđević je za Mljet posebno značajan i zbog svojeg djela 'Sveti Pavao apostol brodolomac' iz 1730. godine, u kojemu argumentira da se jedan od najznačajnijih svetaca tijekom plovidbe u Rim nasukao upravo na otoku Mljetu, a ne na Malti kako se danas najčešće smatra. Zapravo se nije radilo o novoj teoriji, jer je na Mljetu i okolnom području takvo razmišljanje bilo i ostalo dio pučke predaje, a i Crkva je dugo bila otvorena prema objema mogućnostima.

S vremenom, pogotovo od 16. stoljeća nadalje sve je prisutnija postajala teorija o brodolomu na Malti, koja je prevladala i za koju se procijenilo da ima jače argumente na svojoj strani. Ipak, znanstveni radovi koji se bave tom temom i dalje se povremeno objavljuju, pa nije isključeno da se s vremenom potvrdi teza o Pavlovu boravku na Mljetu.

Što raditi na otoku Mljetu?

Otok Mljet posjetiteljima može biti zanimljiv i izvan granica nacionalnoga parka. Najbolja mljetska kupališta tako se nalaze na istočnoj strani otoka, pri čemu su mnogima posebno drage Sutmiholjska i pješčane plaže u Saplunari.

Najveće otočno naselje - Babino polje - zanimljivo je mjesto, u kojemu su nekoć stolovali mljetski knezovi. Iz tog je razdoblja ostao renesansni Knežev dvor, dovršen 1554. godine. Vrijedi vidjeti i lokalne crkve, a kod crkve Svetog Pavla svakako se isplati zadržati i zbog odličnog pogleda koji se pruža na okolicu.

Naravno, tu je i Odisejeva špilja, smještena otprilike kilometar južno od središta Babinog polja. Ime je dobila po Homerovu Odiseju, koji se ondje, prema lokalnoj legendi, sklonio nakon brodoloma.

Kako i priliči jednom južnjačkom otoku, Mljet se ponosi i odličnom ponudom morskih specijaliteta, ali i svojom gastronomskom ponudom općenito. U ukusnoj hrani, uz čašu odličnog vina, možete uživati u brojnim ugostiteljskim objektima raštrkanima po cijelom otoku.

Kako doći na Mljet?

Mljet je s kopnom povezan brzobrodskim linijama i trajektnom linijom koja povezuje predivnu uvalu Prapratno i mljetsko naselje Sobra. Plovidbene redove i cjenike možete provjeriti na tražilici brodskog prijevoza.

Provjerite cijene smještaja u NP-u Mljet

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
NP Mljet
Cijene ulaznica i radno vrijeme NP-a Mljet

Cijene ulaznica i radno vrijeme NP-a Mljet 2022.

Pogledajte koliko koštaju ulaznice za NP Mljet, koji je raspored polazaka brodova i kombija te koje je radno vrijeme parka.