Omiš

Omiš, grad smješten u srcu Dalmacije, svega dvadesetak kilometara od Splita u smjeru Makarske, najpoznatiji je po trima stvarima – gusarima, plažama i Cetini. Dok ga s jedne strane omeđuje strma Dinara, nad kojom se nadvila povijesna utvrda Fortica, s druge strane ga okružuju ušće rijeke Cetine i Jadransko more, što je ujedno i najveći mamac za sve više turista.
Omiš Omiš

Kroz brojna stoljeća ovaj grad je imao razna imena, ali kroz veći dio povijesti nazivao se Oneum, Olmissium i Almissa. Utvrđeni grad branio se s triju poznatih utvrdaFortice, Mirabele i Viseća u kanjonu rijeke Cetine, s kojih su omiški gusari od 13. do 15. stoljeća nadzirali ovaj dio Jadranskog mora. Najveći danak za slobodnu plovidbu plaćali su Mlečani, Dubrovčani, Kotorani i brodovi napuljskog kraljevstva, pogotovo u doba knezova Kačića, protiv kojih su ratovali i križari na poziv samog pape. Nakon Kačića, ovim su krajem vladali moćni Šubići, Hrvoje Vukčić Hrvatinić te Stjepan Kosača.

Budući da je Ladislav Napuljski početkom 15. stoljeća prodao Dalmaciju Mlečanima, i Omišani su sredinom 15. stoljeća priznali njihovi vlast, koja je trajala do propasti Venecije, kad je Omiš pripao Austriji sve do Prvog svjetskog rata. Činjenica svakako vrijedna pozornosti jest da Omiš nikada nije pao u turske ruke, iako su Osmanlije stoljećima bile svuda oko njih!

Izdvojili bismo još jednu povijesnu činjenicu. Naime, u prošlosti je u omiškoj okolici postojala poznata Poljička republika, simbol pučke demokracije, ozakonjene Poljičkim statutom iz 15. stoljeća, dokumentom pisanim autohtonim hrvatskim pismom bosančicom. Vjerojatno napoznatija poljička osoba jest Mila Gojsalić, heroina koja je zapalila skladište baruta u turskom taboru i uz pomoć svojih sumještana pobijedila moćniju osmanlijsku vojsku.

Korisne informacije

U Omišu se nalazi snekoliko banaka s bankomatima, pošta, dom zdravlja, tržnica, više desetaka štandova s voćem i povrćem, samoposluge svih veličina, nekoliko kioska i pekara, benzinska postaja te više suvenirnica.

Provjerite cijene smještaja u Omišu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Omiš

Događanja u Omišu

Glavno kulturno događanje u Omišu svakako je Festival dalmatinskih klapa, koji se održava još od 1967. godine.

Gastronomija u Omišu

Omiš je zaista prepun konoba, resturanata i kafića, pogotovo stari dio grada.

Kanjon rijeke Cetine

Cetina pak nudi nešto aktivniji odmor, od slobodnog penjanja, do raftinga i kayakinga.

Prijevoz do Omiša

Omiš je najlakše dostupan automobilom, no vrlo je dobro povezan i autobusnim linijama.

Smještaj u Omišu

Kao i većina gradova i mjesta na hrvatskoj obali, Omiš uz hotele nudi i brojne vile, sobe te apartmane.

Što posjetiti (znamenitosti) u Omišu

Omiš je mali grad, ali obiluje kulturno-povijesnim i prirodnim ljepotama.