Što posjetiti (znamenitosti) u Omišu

Omiš je mali grad, ali obiluje kulturno-povijesnim i prirodnim ljepotama.
Što posjetiti (znamenitosti) u Omišu Što posjetiti (znamenitosti) u Omišu

Crkve u Omišu

Iako je omiški Stari grad malen u odnosu na neke druga gradska središta u Dalmaciji, povijest je ovdje ostavila brojne tragove. Tako se danas u Omišu i bližoj okolici nalazi osam crkava, od kojih je glavna župna crkva sv. Mihovila. Izgrađena je u 17. stoljeću na mjestu dotadašnje srednjovjekovne crkve, dok je pokrajnji zvonik izgrađen stoljeće kasnije. Tu se miješaju čak tri stila – gotički, renesansni i barokni, dok unutrašnjost krasi nekoliko vrijednih oltarnih slika i raspela. U niši iznad raskošnog kamenog ulaza nalaze se kip sv. Mihovila i prozorska ruža, a na crkvenim se zidovima nalazi nekoliko grbova mletačkih plemića, kao i grb grada Omiša.

Ostale su poznate crkve crkva sv. Duha, sv. Roka, sv. Petra na Priku (prvi put se spominje 1074. godine za vrijeme vladavine kralja Slavca), sv. Luke, sv. Marije, sv. Stjepana te franjevački samostan s crkvom Gospe od Karmela.

Fortica (Starigrad)

Iako je grad bio omeđen zidinama s tri strane, a četvrtu je stranu čuvala planina, one su u 19. stoljeću većim dijelom porušene, ali ostatci se još i danas mogu vidjeti na pojedinim mjestima. Poviše zidina nalazile su se već spomenute utvrde – Fortica i Mirabela.

Fortica ili Starigrad nalazi se na samom vrhu omiške Dinare. Budući da se s nje vidio kanjon Cetine, cijeli Brački kanal s otocima Bračom, Hvarom i Šoltom te veći dio Poljica, često su ju koristili gusari za svoja izviđanja prije napada na strane galije, iako je namijenjena prvenstveno za obranu od neprijatelja. Naime, u slučaju da bi Omiš bio osvojen, građani bi se povukli na Forticu i otamo bi bacali kamenje prema dolje, čime bi uništili osvajača, ali i sam grad. Srećom, to se kroz povijest ipak nije dogodilo.

Danas se do Fortice može doći pješice iz Omiša, kroz naselje Baučići, a treba vam 20-ak minuta hoda. Put do gore obilježen je putokazima, pa nema bojazni da ćete se izgubiti, a sav trud će vam se isplatiti kad vidite predivan pogled s vrha Dinare.

Mirabela (Peovica)

Utvrda Mirabela, znana i kao Peovica, nalazi se iznad samog omiškog Starog grada na visini višoj od 200 metara. Izgrađena je u 13. stoljeću i služila je kao promatračnica neprijatelja, najčešće Mlečana. S nje su omiški gusari mogli ugledati neprijateljske galije te bi zbog toga grad bio pod uzbunom i prije nego bi se ti brodovi približili Omišu.

Legenda kaže kako su prilikom turskog napada na grad, sredinom 16. stoljeća, omiški branitelji s vrha Mirabele toliko vikali i pucali prema kanjonu Cetine da je jeka napravila dojam da je branitelja znatno više od njihovih procjena te su Turci napustili bitku i grad.

Danas je Mirabela utvrda od četiri kata i s turističkim vidikovcem s kojeg se vidi skoro cijeli stari dio Omiša, Brački kanal te obližnje Duće. Do nje se najlakše dolazi ulicom koja prolazi pokraj crkve sv. Duha unutar staroga grada, a do vrha vam treba desetak minuta hoda, od čega je jedan dio ulice nešto strmiji. Ulaznica košta 10 kuna, a djeca plaćaju 5 kuna.

Ostale znamenitosti u Omišu

Starogradska jezgra i građevine unutar nje uglavnom su podignute od 16. do 19. stoljeća, a stilski obuhvaćaju vrijeme od renesanse pa sve do pučke arhitekture 19. stoljeća. Cjelokupni tadašnji život, jednako kao i danas, odvijao se na kalama (uske uličice) i trgovima, kao i ispred ulaza u kamene kuće.

Od brojnih takvih kuća, izdvojili bismo 'kuću sretnog čovjeka', koja se tako naziva zbog latinskog natpisa na njoj, gdje je nekadašnji vlasnik uklesao: 'Zahvaljujem ti, Gospodine, što sam bio na ovom svijetu'.

Uz već spomenute ostatke gradskih zidina, u Omišu se mogu vidjeti istočna ulazna vrata u grad, a na trgu uz rijeku Cetinu (Smokvica) nalazi se stup srama, za čije je postolje pričvršćen grb mletačkog providura i tu se najvjerojatnije nalazi još od 17. stoljeća.

Provjerite cijene smještaja u Omišu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti