Opatija

Opatija bajna, kako je mnogi koji su se u nju zaljubili zovu, mjesto je samih početaka hrvatskog turizma, a i danas je jedno od najljepših i najuređenijih obalnih mjesta. Želite li na opuštajući izlet ili na ugodno ljetovanje, Opatija je odličan izbor.
Opatija Opatija

Mjesto Opatija prvi put spominje se sredinom 15. stoljeća, odnosno 1453. godine. Formiralo se oko benediktinske opatije sv. Jakova, pa je tako i dobila ime.

Razvoj turizma u Opatiji započinje gradnjom vile Angiolina, koju je podigla bogata riječka brodovlasnička i trgovačka obitelj Scarpa. Kako je Iginio Scarpa bio veliki ljubitelj prirode te je oko kuće sadio mnoge biljke, oko kuće razvio se park, danas središnji opatijski park s oko 150 biljnih vrsta.

Scarpa se kretao u visokim krugovima i brzo proširio glas o opatijskim ljepotama. Uslijedili su posjeti poznatih gostiju iz tadašnje elite te se ubrzo javila ideja o Opatiji kao lječilišnom centru za bogate turiste, što se često smatra začetkom hrvatskog turizma.

Krajem 19. stoljeća u Opatiji se otvaraju brojne vile, ljetnikovci i hoteli, uređuju se šetališta i parkovi. Opatija je 1889. proglašena klimatskim lječilištem te se ubrzo svrstava među najznamenitija europska lječilišta, uz bok Cannesu i Nici.

Upravo zahvaljujući bogatoj tradiciji ugošćivanja posjetitelja, Opatija je stekla nadimak 'kolijevka hrvatskog turizma'. Iako je danas pozornost više usmjerena na nešto drukčiji oblik turizma, prije svega ljetni i kongresni, Opatija bajna i dalje je prepoznatljivo i popularno odredište, a njena hotelska ponuda pri samom je vrhu u Hrvatskoj.

Provjerite cijene smještaja u Opatiji

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Opatija

Karta Opatije sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Opatiji.
Prijevoz do Opatije

Prijevoz do Opatije

Pročitajte kako autobusom možete stići do 'kolijevke hrvatskog turizma'.

Što posjetiti (znamenitosti) u Opatiji

Opatija je vrlo lijepo mjesto, koje osim plaža i ugostiteljskih objekata nudi i nekoliko zanimljivih mjesta za posjetiti. Pogledajte koja su to mjesta.