Vila Angiolina

Ovu prekrasnu vilu sredinom 19. stoljeća podigla je bogata riječka brodovlasnička i trgovačka obitelj Scarpa, na mjestu gdje se prethodno nalazila skromna kuća jednog pomorca.
Vila Angiolina Vila Angiolina

Iginio Scarpa bio je veliki ljubitelj prirode te je oko kuće sadio mnoge biljke, među kojima su brojne egzotične te dolaze iz svih krajeva svijeta. Najpoznatija takva je japanska kamelija, a ta biljka je vremenom postala i jedan od opatijskih simbola. Danas je park Vile Angiolina središnji opatijski park, velik nekoliko hektara, a u njemu raste oko 150 različitih biljnih vrsta.

Scarpa je također bio poznat kao odličan domaćin. Naime, kako se kretao u visokim krugovima, mnogima je pričao o ljepotama Opatije. Glas se brzo pročuo, pa su u Angiolini odsjele mnoge slavne osobe, kao što je recimo ban Josip Jelačić. Ubrzo se javila ideja o Opatiji kao lječilišnom centru za bogate turiste, što se često smatra začetkom hrvatskog turizma.

1875. godine obitelj Scarpa vilu prodaje grofu Viktoru Chorinskom, a on je nakon nekoliko godina prodaje Društvu južnih željeznica. Uslijedile su brojne promjene vlasnika i namjena, da bi danas ondje konačno bio smješten Hrvatski muzej turizma.

Angiolina se prostire na tri etaže, a ukupna površina je 1000 metara kvadratnih. Osim za Hrvatski muzej turizma, Vila se koristi i kao reprezentativan prostor za kulturna događanja, protokolarne potrebe i drugo.

Provjerite cijene smještaja u Opatiji

Prijava
Odjava
Soba
Gosti