Oprtalj

Oprtalj je slikoviti gradić u središnjoj Istri, smješten na tristotinjak metara visokom brežuljku, a spominje se još od početka 12. stoljeća kao urbano boravište tadašnjih feudalnih vladara i obrtnika.
Oprtalj Oprtalj

Naseljen je bio još u pretpovijesno, kao i u rimsko doba, kada se na tom mjestu nalazila vojna stanica, dok je u srednjem vijeku bio posjed njemačkih feudalaca, akvilejskog patrijarha te Mletaka. Nakon njih dolazi pod vlast Francuske, Austrije i Italije, da bi se na kraju vratio u matičnu državu - Hrvatsku.

Što posjetiti (znamenitosti) u Oprtlju

Oprtalj: Crkva sv. Jurja

Venecija je ujedno ostavila i najveći trag u gradskoj arhitekturi, što se može vidjeti čim se uđe u Oprtalj. Naime, pred ulazom u stari dio grada nalazi se lođa s lapidarijem koju iznutra krasi mletački lav, a pokraj nje, na izbočenim bedemima, smješten je plato s kojeg se odlično vidi cijeli okolni kraj. Unutar mjesta je župna crkva sv. Jurja s početka 16. stoljeća, a izdvojeni zvonik, u obliku kule, dovršen je dva stoljeća kasnije.

Na izlasku iz Oprtlja nalazi se malena crkva sv. Marije, poznata po predivnim istarskim freskama, koje često krase slične crkve, poput onih u Humu ili Beramu. Ispred nje se nalazi drvored čempresa, a nakon njih 'puca' izvrstan pogled na cijelo mjesto, od kuda imate izvrsnu poziciju za fotografiranje cijele gradske panorame.

Oprtalj: Crkva sv. Marije

Uz ove tri spomenute znamenitosti, Oprtalj i okolicu krasi jedna legenda, prema kojoj je u mjestu Zrenj rođen sv. Jeronim. U Zrenju se nalazi crkva posvećena tome svecu, najpoznatijem po prevođenju Biblije na latinski jezik.

Dolazeći do Oprtlja, zasigurno ste zamijetili predivan krajolik kojim ste prošli, stare kamene kuće, šume, visoravni, kao i sve češće turističke putokaze namijenjene biciklistima i ljubiteljima hrane i vina.

Tartufi

Ovaj je kraj iznimno poznat po tartufima, kao i po dobrom maslinovom ulju te vinima. Livade, mjesto unutar općine Oprtalj, naziva se i 'Svjetskim središtem tartufa', budući da bijeli i crni tartufi ovdje odlično uspijevaju, pogotovo uz rijeku Mirnu i Motovunsku šumu, dok su na izvoru ljekovite vode sv. Stjepana, podno 85 metara visoke stijene, izgrađene obližnje Istarske Toplice, poznate po liječenju reumatskih, dišnih i dermatoloških bolesti.

Događanja u Oprtlju i Livadama

Od događanja i zanimljivosti u Oprtlju i okolici izdvojili bismo Tuberfest - sajam bijelog tartufa, maslinovog ulja, sireva i drugih istarskih proizvoda u Livadama. Tamo se nalazi i Muzej Parenzane, poznate željezničke pruge koja je od 1902. do 1935. godine povezivala Trst, Poreč i Kanfanar, a zbog koje su se Livade toliko i razvile. U sklopu muzeja mogu se vidjeti brojni predmeti, fotografije, dokumenti te miljokazi vezani uz ovaj vlak i željeznicu.

Tu je i Oprtaljska kestenijada, prvi put održana 2009. godine, gdje se mogu probati razni proizvodi napravljeni od ovog finog voća, kao što je med, rakija, kolači te brojna druga jela, a od nedavno se u Oprtlju održava i sajam antikviteta (svake druge nedjelje u mjesecu).

Prijevoz do Oprtlja i smještaj u Oprtlju

Do Oprtlja ne postoji svakodnevni javni prijevoz, a do njega se najlakše dolazi osobnim automobilom cestom D44 Buzet-Motovun, a prije samog Motovuna se skreće prema Livadama i Oprtlju.

Svi oni koji se odluče prenoćiti u ovom dijelu Istre, hotelski smještaj će naći u Livadama, Istarskim Toplicama ili nedalekom Motovunu, a to su hoteli Zigante, Istarske Toplice i Kaštel. Tko više voli seoski turizam, gdje ujedno možete probati prave domaće specijalitete i zdravu hranu, u Istri će sigurno doći na svoje, budući da u ovom kraju postoji velik broj vila i kuća za odmor, a tu su i brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, apartmani te sobe.

Naravno ovdje postoje i odlični resturanti, konobe te kušaonice istarskih proizvoda (vino, med, ulje, rakija itd.), kao što su konoba 'Oprtalj', restaurant 'Zigante' i kušaonica 'Loggia'.

Provjerite cijene smještaja u Oprtlju

Prijava
Odjava
Soba
Gosti