Orebić

Orebić je smješten na jugozapadu poluotoka Pelješca, ispod brda svetog Ilije, a nalazi se na Pelješkom kanalu, točno nasuprot grada Korčule. Mjesto je dobilo ime u 16. stoljeću po velikaškoj obitelji Orebić, čiji su članovi odigrali važnu ulogu u lokalnoj povijesti, a prije toga se zvao Trstenica, kako se danas zove glavna orebićka plaža.
Orebić Orebić

Kao dio Dubrovačke Republike, Orebić je bio kneževsko sjedište i bitno pomorsko središte, a pelješki brodovi i jedrenjaci sačinjavali su važan dio dubrovačke mornarice. Tijekom austrijske vladavine, u drugoj polovici 19. stoljeća, tu se osniva dioničko društvo za 'gradnju brodova duge plovidbe', kasnije Pelješko pomorsko društvo, da bi se nekoliko godina kasnije napravilo brodogradilište iz kojeg je 'izašlo' više od 30 jedrenjaka duge plovidbe. Kako su tadašnji pomorci i kapetani zaista dobro zarađivali, kao simbol svoje moći gradili su tzv. kapetanske kuće, koje i danas služe na ponos svih Orebićana.

Danas samo mjesto ima oko 2000 stanovnika i uglavnom je orijentirano na turizam i vinogradarstvo, pa se tako tijekom ljetnih mjeseci broj ljudi koji boravi u Orebiću i okolnim mjestima, kao što su Viganj i Lovište, poveća za nekoliko puta.

Provjerite cijene smještaja u Orebiću

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Orebić
Jednodnevni izleti iz Orebića

Jednodnevni izleti iz Orebića

Korčula sa svojim predivnim starim gradom te Ston sa svojim jedinstvenim gradskim zidinama, najbliža su mjesta Orebiću i nekako se 'sama po sebi' nameću za jednodnevni izlet.
Klima i vrijeme u Orebiću

Klima i vrijeme u Orebiću

Orebićko područje pripada 'klasičnom' tipu mediteranske klime s dugim, toplim i suhim ljetima te s kratkom, blagom i vlažnom zimom.
Noćni život i zabava u Orebiću

Noćni život i zabava u Orebiću

Iako Orebić nema status mjesta s 'ludim' noćnim životom, ponuda je sasvim zadovoljavajuća, a obližnja Korčula, s ipak nešto većim brojem noćnih klubova, nije tako daleka.

Pelješka vina

Posjetiti Pelješac, a ne vidjeti poznate pelješke vinograde i probati vrhunska vina, kao što su Dingač, Postup i Plavac, bio bi zaista veliki propust.
Prijevoz do Orebića

Prijevoz do Orebića

Pročitajte kako najjednostavnije i najpovoljnije stići do Orebića te kako je to mjesto povezano sa svojom okolicom.

Smještaj u Orebiću

Početci turizma u Orebiću sežu u sam početak 20. stoljeća, u 1904. godinu, kad je osnovano 'Društvo za poljepšavanje i unapređenje mjesta Orebića', a danas se njegovim posjetiteljima nudi nekoliko...

Što posjetiti (znamenitosti) u Orebiću

Orebićke ulice, a pogotovo one uz more, krasi nekoliko neorenesansnih fontana iz 19. stoljeća, koje su postavljene kad je kroz mjesto izgrađen vodovod, a iako danas postoji moderan vodovod, tijekom...