Osijek

U plodnoj slavonskoj ravnici, 20-ak kilometara od mjesta gdje Drava susreće Dunav, smjestio se Osijek, najveći i najznačajniji grad na istoku Hrvatske. Ujedno i najbolje 'skrivani' turistički biser hrvatskog kontinenta.
Osijek Osijek

Doista, Osijek u mnogočemu plijeni svojom ljepotom. Najzeleniji je to veliki hrvatski grad, s čak 17 parkova, zajedničke površine od gotovo 400.000 četvornih metara, barokna Tvrđa najbolje je očuvani takav kompleks u državi, velebna Katedrala stoji uz bok zagrebačkoj i đakovačkoj, koje su inače na glasu kao najljepše u kontinentalnoj Hrvatskoj, secesijske palače nakratko bi vam mogle stvoriti dojam kao da hodate širokim bečkim ulicama, a prekrasna riječna šetnica nalazi se gotovo u samome središtu grada.

Osijek je zanimljiv i po jednom prometalu - tramvaju. Osim što je to danas, uz Zagreb, jedini hrvatski grad čijim se ulicama kreće to električno vozilo, bio je i prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio taj, tada vrlo moderan, način javnog prijevoza.

Povijest Osijeka

Osijek je grad s vrlo bogatom poviješću, koju velikim dijelom duguje svojem 'nezahvalnom' položaju. Naime, Osijek se veći dio svoje povijesti nalazio blizu raznih granica država, kraljevstava, carstava. To mu je često priskrbljivalo ratne sukobe, a najznamenitiji današnji svjedok jest velebna Tvrđa, veliki kompleks koji je još prije manje od sto godina bio potpuno opasan snažnim zidinama. Razlog gradnje ove prekrasne utvrde bila je zaštita od Turaka, koji su grad držali pod okupacijom više od 150 godina.

Najsvježija su sjećanja iz Domovinskoga rata, kada je Osijek u velikosrpskoj agresiji proživljavao tešku borbu za slobodu, u kojoj je poginulo više od 1.600 branitelja i civila. Velik dio grada bio je razrušen, a šteta ni do danas nije potpuno sanirana, pa se primjerice Katedrala i danas dijelom obnavlja od štete nastale udarima i eksplozijama brojnih granata koje su je izravno pogodile.

Osijek je početkom rata zbog jednog, danas kultnog, događaja na neko vrijeme došao i u svjetske medije. Radi se o poznatom crvenom fići kojeg je jedan Osječanin ostavio na križanju, želeći zaustaviti neprijateljske tenkove koji su divljali gradom. Jedan od tenkova fiću je pregazio, a taj je događaj s vremenom postao simbol početka obrane Osijeka i ostatka Hrvatske. Točno 20 godina nakon tog događaja, podignut je spomenik na križanju Vukovarske i Trpimirove ulice, gdje se 1991. sve i zbilo, ali s jednom malom razlikom – sada fićo gazi tenk!

Uz Domovinski rat vezan je i jedan grafit, vjerojatno najpoznatiji u Hrvatskoj. Nalazi se na križanju Trpimirove i Divaltove ulice, a ispisana je poruka – 'Osijek - nepokoreni grad', a s vremenom se upravo taj izraz počeo često koristiti kao nadimak za Osijek, u spomen na junaštvo iskazano u obrani grada početkom devedesetih godina. Grafit je 2012. godine zaštićen kao kulturno dobro lokalnog značenja.

Značajne osobe iz Osijeka

U Osijeku su rođene ili dio života proveli i mnogi poznati Hrvati. Tako je ondje velik dio života proveo Matija Petar Katančić, jedan od najpoznatijih hrvatskih prosvjetitelja i autor prvoga cjelovitog prijevoda Biblije na hrvatski jezik. Ondje su rođena i dva poznata crkvena poglavara – kardinal Franjo Šeper i biskup Josip Juraj Strossmayer, koji je imao veliku ulogu u poticanju gradnje Osječke katedrale.

Osijek se ponosi i time što su ondje dio svoje mladosti provela i dva hrvatska nobelovca – Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog. Rodila su se ondje i dva velika umjetnika – slavni violinist Franjo Krežma i slikar Bela Čikoš Sesija.

Osijek danas

Osijek je grad sa značajnom kulturno-povijesnom baštinom i vrlo zanimljivom pričom, no to do sada nije bilo dovoljno prepoznato kod potencijalnih posjetitelja. Ipak, povećanim ulaganjima u različite vrijedne objekte, prije svega Tvrđu, to bi se vrlo skoro moglo promijeniti. Prije svega ako Osječka tvrđa dospije na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, što bi svakako moglo označiti veliku prekretnicu u životu najvećeg grada na istoku Hrvatske.

Provjerite cijene smještaja u Osijeku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Osijek

Događanja u Osijeku

Osijek je dom nekolicini zanimljivih manifestacija. Pogledajte koja od njih smo izdvojili.
Javni prijevoz u Osijeku

Javni prijevoz u Osijeku

U Osijeku se za javni prijevoz brine poduzeće GPP (Gradski prijevoz putnika), a putnicima su na raspolaganju autobusne i tramvajske linije.
Jeftini letovi iz/do Osijeka

Jeftini letovi iz/do Osijeka

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Osijeka? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Osijeka sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Osijeku.

Klima i vrijeme u Osijeku

Osijek je grad s tipičnom kontinentalnom klimom - zime su hladne i relativno duge, a ljeta topla, pa čak i vruća.

Prijevoz do Osijeka

Pročitajte kako do Osijeka doći autobusom ili vlakom.

Smještaj u Osijeku

Osijek raspolaže solidnim brojem hotela, apartmana i soba, a na raspolaganju vam je i smještaj u okolnim mjestima koja se sve više okreću turizmu, poput Bilja ili Karanca.

Što posjetiti (znamenitosti) u Osijeku

Osijek je grad s brojnim zanimljivim mjestima i građevinama, a posebno se ističu dvije znamenitosti - Katedrala i Tvrđa.