Javni prijevoz u Osijeku

U Osijeku se za javni prijevoz brine poduzeće GPP (Gradski prijevoz putnika), a putnicima su na raspolaganju autobusne i tramvajske linije.
Javni prijevoz u Osijeku Javni prijevoz u Osijeku

Osječki tramvaji

Kako je poznato, Osijek je danas, uz Zagreb, jedini hrvatski grad čijim ulicama prometuju tramvaji. Pritom je Osijek bio taj koji ga je prvi uveo, a bio je i jedan od prvih gradova u ovom dijelu Europe koji je prihvatio takav način javnog prijevoza.

No, bili su to tramvaji potpuno drukčiji od današnjih - funkcionirali su na principu konjske vuče (vukla su ih dva do tri konja), svi putnici morali su sjediti, a 'švercanje' je bilo nemoguće - kondukter je zasebno pregledavao karte svakom putniku.

Romantična vremena tramvaja na konjsku vuču trajala su relativno dugo - sve do 1926. godine, zbog problema s ugovorima oko elektrifikacije grada. Tada u Osijeku na scenu stupa električni tramvaj, odnosno 'munjovoz' kako se tada zvao, koji se na gradskim ulicama zadržao sve do danas.

Autobusni i tramvajski promet

Osječki javni prijevoz (www.gpp-osijek.com) dobro je organiziran i dobro pokriva cijeli grad. No, ako u Osijek dolazite iz turističkih pobuda, sve važne točke blizu su jedne drugima te ih možete razgledati pješice. Iznimka je Tvrđa, koja je od središta grad udaljena oko 1,5 km, pa bi vam dobro mogao doći javni prijevoz. Najpraktičnija opcija jest tramvaj broj 2 koji vas do Tvrđe može prevesti s Trga Ante Starčevića za svega nekoliko minuta. Trebate izaći na četvrtoj postaji – Europska avenija/Tvrđa jug. Tramvaj u povratku mijenja broj, pa kada se vraćate trebate sjesti na tramvaj broj 1.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Osijeku

Usluga / Proizvod Cijena
Redovna karta
10,00 kn (1. zona)
12,00 kn (2. zona)
Božićni tramvaj
Osijekom tijekom božićnog vremena prometuje i posebno uređeni božićni tramvaj, koji svake godine preveze tisuće mališana u pratnji odraslih. Za dijete se plaća karta, dok se jedna osoba u pratnji djeteta može voziti besplatno.
25,00 kn
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
05. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Osijeku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti