Osječka katedrala

Jedna od najupečatljivijih hrvatskih crkava, pa i građevina općenito, jest Osječka katedrala sv. Petra i Pavla Apostola. Za razliku od većine drugih značajnih hrvatskih sakralnih objekata, ovaj je star tek nešto više od sto godina.
Osječka katedrala Osječka katedrala

Osijek se u 19. stoljeću počeo ubrzano razvijati te postojeća župna crkva postaje neprimjerena za tadašnje potrebe. Na gradnju katedrale počeo je poticati sveprisutni biskup J. J. Strossmayer, koji je u ono vrijeme odigrao ključnu ulogu u izgradnji čitavog niza važnih, ne samo sakralnih, objekata u Hrvatskoj. Kako je Osijek biskupov rodni grad, tim više bio je zainteresiran za njega.

Prvi puta se Strossmayer o potrebi gradnje nove crkve u Osijeku oglasio 1866. godine, tek nekoliko dana prije pokretanja radova na gradnji Đakovačke katedrale. Međutim, njegova inicijativa tada nije naišla na plodno tlo te je prošlo nekoliko godina dok su se stvari 'zakotrljale'. Zbog poteškoća s prikupljanjem novca, početak gradnje se oduljio te su radovi započeli tek 1894. godine, po projektu njemačkog arhitekta Franza Langenberga.

Vanjski dio dovršen je 1898. godine, dok je unutrašnji dio uređivan još dugi niz godina. Strossmayer je konačno Katedralu i blagoslovio 1900. godine.

Osijek je tako dobio svoju do danas, uz Tvrđu, najupečatljiviju građevinu. Toranj je visok 90 metara, a u njemu se nalaze četiri od pet crkvenih zvona. Za gradnju se koristio kamen i čak tri milijuna komada fasadne opeke.

Katedrala je izgrađena u neogotičkom stilu, no netipično za gotiku unutrašnjost je bogato oslikana. Doduše, učinjeno je to tek tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća i ponešto drukčije nego li je bilo zamišljeno izvornim projektom.

Tijekom svoje kratke povijesti nažalost je više puta oštećivana, najviše tijekom Domovinskog rata. Agresorske granate izravno su je pogodile više od stotinu puta, pa se već 1994. krenulo s obnovom. Radovi traju do danas, kada je Katedrala već u vrlo dobrom stanju, a možemo se nadati da će u idućim godinama konačno iznova zablistati u izvornom sjaju.

Konkatedrala ili katedrala?

Iako se osječka župna crkva sv. Petra i Pavla Apostola često kolokvijalno naziva katedralom, pa smo je tako nazivali i mi u ovom tekstu, zapravo se radi o konkatedrali. Naime, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije stoluje u Đakovu, pa Đakovo sukladno tome ima katedralu, a Osijek konkatedralu.

Provjerite cijene smještaja u Osijeku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti