Osor

Iako administrativno pripada gradu Malom Lošinju, mjesto Osor nalazi se na otoku Cresu i najpoznatije je po svom geografskom položaju, budući da se tu nalazi most koji prelazi preko kanala Kavuade i spaja spomenuta dva otoka – Cres i Lošinj.
Osor Osor

Još od pradavnih vremena područje Osora bilo je naseljeno, a u rimsko vrijeme, kao i za vrijeme vladavine Bizanta i hrvatskog srednjovjekovnog kraljevstva, imao je vrlo važno strateško značenje, pa je još tada bio utvrđeni i razvijeni grad. S dolaskom Venecije, Osor gubi svoj primat u korist grada Cresa, da bi s 20. stoljećem glavni 'osvajači' postali turisti.

Što posjetiti (znamenitosti) u Osoru

Najznačajnija znamenitost ovog grada-muzeja jest katedrala Marijina Uznesenja iz 15. stoljeća (1463. - 1498.), pokraj koje se nalazi biskupska palača iz istoga vremena, kao i izdvojeni zvonik iz 16. stoljeća. Na istome trgu gdje je smještena Katedrala nalazi se i gradska vijećnica s lođom iz prve polovice 15. stoljeća, koju krasi toranj sa satom, a u prizemlju se nalazi i mjesna arheološka zbirka.

U ulici kojom se stiže od pokretnoga mosta do Katedrale vidjet ćete 'Osorski perivoj skulptura', odnosno desetke spomenika, skulptura i bista koje krase ovaj predivan gradić. Tu je i reljef mletačkog lava te gotička crkva sv. Gaudencija iz 14. stoljeća, zaštitnika Osora.

Nedaleko od ostataka gradskih zidina nalaze se ruševine benediktinskog samostana i crkve sv. Petra, a kada se krene prema mjestu gdje je nekoć bio stari istočni kanal, naiđe se na starokršćansku baziliku sv. Marije. Postoji još jedan samostan, onaj franjevaca trećeredaca glagoljaša, uz koji je smještena crkva sv. Marije od Anđela.

Plaže, smještaj i gastronomija u Osoru

U neposrednoj blizini franjevačkog samostana jest kamp 'Bijar', uz koji se nalazi i stjenovita plaža s nekoliko šljunčanih uvala. Površina kampa je oko tri hektara, a može primiti 750 osoba. Druga, ali nešto manja, plaža u Osoru nalazi se uz gradske zidine, odnosno s druge strane kampa 'Preko mosta'. U samome mjestu moguće je iznajmiti i apartmane te sobe.

Svi koji žele isprobati otočke specijalitete, poput ribe, creske janjetine i sira, moći će to učiniti u nekoliko konoba, ali će i ljubitelji kave i pizza doći na svoje, budući da se u mjestu nalazi više kafića te jedna pizzeria.

Osorske glazbene večeri

Osorska katedrala, okružena predivnim kamenim uličicama i trgovima, izvrsna je kulisa za održavanje poznatih 'Osorskih glazbenih večeri'. Prvi puta održane su 1976. godine, a koliko su značenje s godinama poprimile, pogotovo za hrvatsku glazbenu baštinu, svjedoči poveći niz skladatelja koji su na njima sudjelovali, poput Borisa Papandopula, Jakova Gotovca, Krste Odaka, Stjepana Šuleka, Stanka Horvata, Luke Sorkočevića te mnogih drugih.

Osorski evanđelistar

Malo je poznato da je između 1080. i 1082. godine u nekadašnjem samostanu sv. Nikole u Osoru napisan tzv. Osorski evanđelistar, što je ujedno i prvi hrvatski rukopis s neumama (notacija iznad teksta) crkvene glazbe. Unutar evanđelistara nalazi se i molitva za papu, bizantskoga cara, kao i za stvarnoga vladara (regis nostri), odnosno kralja Zvonimira. Danas se taj povijesni dokument čuva u Vatikanskim arhivima.

Prijevoz do Osora

Budući da se Osor nalazi na glavnoj otočkoj cesti D100, koja spaja gradove Cres i Mali Lošinj, do njega je najlakše stići osobnim automobilom. Postoje dva veća parkirališta, od kojih se jedno nalazi uz gradske zidine, neposredno uz pokretni most, dok se drugo parkiralište nalazi preko puta bazilike sv. Marije. Uz to parkiralište smještena je i info-kućica za sve posjetitelje. Vrijedi spomenuti kako se most otvara svakog dana u 9:00 i 17:00 sati, kako bi brodice slobodno mogle proći kroz kanal Kavuada.

Kako se Osor nalazi na Cresu, koji je otok, do njega je automobilom moguće doći s dvije strane, odnosno s dvije trajektne linije: Valbiska - Merag i Brestova - Porozina, s time da je Porozina nešto udaljenija od grada Cresa, za razliku od Meraga, koji je udaljen oko 15 kilometara od središta grada.

Autobusni prijevoz između Zagreba i Osora vrši Autotrans (www.autotrans.hr), koji radnim danima vozi dva puta dnevno (ujutro i rano poslijepodne), a vikendom samo jednom dnevno (ujutro). Cijena u jednom smjeru iznosi 299 kuna, a povratna karta košta 416 kuna. Autobus usput staje u Karlovcu, Rijeci, Omišlju, Malinskoj i Cresu te nastavlja dalje za Nerezine, Mali Lošinj i Veli Lošinj. Od Zagreba do Osora vožnja traje između 5,5 i 6 sati, a od Rijeke između 3 i 3,5 sata.

Između Cresa i Osora isti prijevoznik radnim danima vozi ukupno četiri do pet puta dnevno, a nedjeljom dva puta. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 41 kunu, dok se trajanje vožnje proteže od 35 do 65 minuta.

Autobusna postaja u Osoru nalazi se odmah uz glavnu cestu, s vanjske strane zidova Katedrale.

Provjerite cijene smještaja u Osoru

Prijava
Odjava
Soba
Gosti