Prvić Šepurine

Prvić je manji otok šibenskog arhipelaga, nalazi se u samoj blizini Vodica i jedan je od nekoliko otoka toga kraja koji je naseljen. Tu se nalaze dva naselja i oba se sastoje od dvije riječi - Prvić Šepurine i Prvić Luka. Otok je ujedno i prirodni nastavak pokrajnjeg otoka Zlarina, što potvrđuju i brojni podmorski grebeni i plićaci.
Prvić Šepurine Prvić Šepurine

Postoje dvije teorije kako je Prvić dobio ime. Prema jednoj od njih, ime duguje svom položaju u šibenskom arhipelagu i zato što je najbliže kopnu (prvi), pa je zbog toga i dobio svoje ime. Druga teorija je zapravo legenda koja kaže da je otok dobio ime po Prvicu ili Prvinu, proljetnomu bogu poganskih Hrvata, koji su to ime donijeli iz svoje pradomovine.

Prva naseljavanja Prvića u novije doba vežu se uz 15. stoljeće i dolazak redovnika na otok, a to se prvenstveno odnosi na franjevce. U to vrijeme su se na otoku nalazili samo plemićki ljetnikovci i imanja, a dolazak 'stalnog' stanovništva počinje u 16. stoljeću kad stanovništvo s kopna, bježeći pred turskim osvajanjima, osniva Prvić Luku, a nekoliko desetljeća kasnije, pučanstvo iz obližnje Srime, osniva Prvić Šepurine.

Otočno stanovništvo se u prošlosti najviše bavilo ribarstvom, pomorstvom i poljoprivredom, pogotovo proizvodnjom vina, a danas se najviše živi od turizma.

Plaže, znamenitosti i korisne informacije

Naravno, to nije ništa čudno, budući da je Prvić poznat po svojim predivnim plažama. U Šepurinama se praktički, nakon što izađete s broda, nakon desetak metara možete ispružiti na plaži i uskočiti u kristalno čisto more. Naime, desno od mola na koji pristaje brod 'Tijat', nalazi se nekoliko manjih i jedna velika plaža. Sve se nalaze na dijelu obale dugom par stotina metara, a većina plaža i uvala su šljunčane ili čak pješčane, što posebno dolazi do izražaja kad uđete u more i napravite nekoliko koraka po mekanoj podlozi. Taj pijesak ujedno daje i tirkiznu boju mora, koja vas jednostavno mami da se okupate u njemu.

Prvić Šepurine (Prvić): Plaža Trstevica

Na tom kraju Šepurina nalazi se i poznati riblji restaurant 'Ribarski dvor', a od drugih mjesta za nešto pojesti ili popiti, izdvojili bismo konobu 'Bare', koja se nalazi u samome središtu naselja, te 'Šepurine bar', gdje se često zna ostati na fešti do samog jutra. Od ostalih korisnih informacija za posjetitelje, izdvojili bismo da u Šepurinama postoji samoposluga, pošta, pekara, kiosk i par štandova s voćem i povrćem.

Inače, na otoku se održavaju dvije pučke fešte. Jedna se slavi 2. kolovoza u Prvić Luci, na blagdan Gospe od Anđela, a druga 16. kolovoza u Prvić Šepurinama na blagdan svetog Roka. Postoji i treća fešta, ali ona se odnosi na održavanje Burtiža. Naime, to je ime regate na kojoj se svake godine krajem kolovoza ili početkom rujna plovi tradicionalnim brodicama na latinsko jedro.

Tko se u to vrijeme želi zadržati i prespavati na otoku, ali ne samo tada, nego i tijekom cijele sezone, moći će to učiniti uglavnom u privatnom smještaju, točnije u apartmanima, a jedini hotel na otoku se nalazi u Prvić Luci - radi se o hotelu Maestral, kategorije tri zvjezdice.

Od znamenitosti u Šepurinama izdvojili bismo dvije crkve. Prva se nalazi u središtu mjesta i postala je dio prepoznatljive šepurinske vizure. To je crkva sv. Jelene (neki ju zovu i crkvom sv. Roka) i izgrađena je s dolaskom stanovništva na otok u 17. stoljeću. Druga, veća i novija crkva je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, a nalazi se poviše mjesta i izgrađena je krajem 19. stoljeća.

Faust Vrančić

Treća znamenitost Šepurina, a ujedno i cijelog Prvića, njegov je najpoznatiji stanovnik iz prošlosti - Faust Vrančić, što je i razlog zašto ga neki nazivaju Faustov otok. Ovaj poznati znanstvenik, jezikoslovac i izumitelj je inače rođen u Šibeniku, a u Šepurinama je proveo svoje djetinjstvo u obiteljskom ljetnikovcu te je izrazio želju da ga se na otoku i pokopa, točnije u crkvi sv. Marije (Gospe od Milosti) u Prvić Luci, što je i učinjeno nakon što je umro u Veneciji.

Krajem sezone 2012. godine, na otoku se otvorio i Memorijalni centar Faust Vrančić, gdje se nalazi vanjski amfiteatar, dvorana, suvenirnica te Vrančićevi izumi u prirodnoj veličini. Vrančić je inače tvorac 'Homo volansa', odnosno letećeg čovjeka, a misli se na prethodnika suvremenog padobrana. Uz padobran, Vrančić će ostati upamćen kao pisac djela 'Machinae novae' te petojezičnog rječnika 'Rječnik pet najplemenitijih jezika Europe', a među njima se nalazi i dalmatinski, odnosno hrvatski jezik.

Prijevoz do Prvić Šepurina

Prvić Šepurine (Prvić): Plaža Trstevica

Na otok Prvić, kako u Šepurine, tako i u Luku, može se doći isključivo brodom, a svakodnevna veza s kopnom održava se brodom 'Tijat'. Ovaj Jadrolinijin (www.jadrolinija.hr) brod inače nekoliko puta dnevno plovi na liniji Vodice - Prvić Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik. Cijena vožnje od najbližih Vodica do Šepurina u jednom smjeru je 12 kuna, a do Luke 17 kuna. Vrijedi spomenuti kako je na cijelom otoku zabranjen promet automobilima, pa tako od jednog do drugog mjesta, osim dotičnim brodom, možete stići i pješice jedan kilometar dugom cestom.

Brod iz Vodica kreće s mola nasuprot kamenog spomenika u središtu grada, a iz Šibenika kreće s početka rive, odnosno pokraj benzinske postaje. Karte za brod se kupuju u Jadrolinijim predstavništvima koja se nalaze desetak metara od oba polazišta.

Svi oni koji dolaze do Prvića javnim prijevozom, to će najlakše učiniti tako da dođu autobusom do Šibenika, budući da od autobusnog kolodvora do dijela rive na koji se ukrcava u brod nema više od tri minute hoda. Ako se ide autobusom do Vodica, od tamošnjeg kolodvora do mola s kojeg isplovljava brod treba desetak minuta hoda.

Provjerite cijene smještaja u Prvić Šepurinama

Prijava
Odjava
Soba
Gosti