Arena (amfiteatar) u Puli

Arena je svakako najpoznatiji pulski simbol, a radi se i o jednom od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu.
Arena (amfiteatar) u Puli Arena (amfiteatar) u Puli

Gradnju Arene vjerojatno je započeo još car August, koji je vladao od 27. g. pr. Kr. do 14. g. po Kr. Današnji oblik dobila je tijekom vladavine Vespazijana, istog cara koji je zaslužan za izgradnju Koloseuma u Rimu.

Površina Arene iznosi oko 11.500 kvadratnih metara, što odgovara veličini jednog i pol prosječnog nogometnog igrališta. U taj je veliki prostor moglo stati oko 23.000 gledatelja, što je za ono vrijeme bio doista golem broj. U središtu objekta nalazi se veliko borilište, također impresivnih dimenzija - 67,9 x 41,6 metara.

Borbe su se održavale između samih gladijatora ili, još okrutnije, između gladijatora i divljih zvijeri. Za okršaje su se pripremali na podzemnoj razini, koju možete posjetiti i danas. Ondje se sada nalazi i zgodna izložba 'Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici', gdje primjerice možete vidjeti stare amfore i preše za grožđe. U Areni su često i posebno okrutno mučeni kršćani, koji su do 4. stoljeća bili proganjani u cijelom Rimskom Carstvu.

Tisuće posjetitelja okupljale su se na višeetažnom gledalištu, koje nažalost nije ostalo očuvano. Zanimljivo, ulaznice se nisu plaćale, no raspored je morao pratiti određena pravila te su tako, primjerice, siromašni stajali na samom vrhu, dok su viši staleži sjedili na razinama bližima borilištu.

Na uglovima odlično očuvanog plašta nalaze se četiri pravokutna tornja, koja su imala različite namjene. Osim što su učvršćivali cijelu konstrukciju, u njima su se nalazile vodospreme. Plašt je prepoznatljiv po svojim arkamada i lukovima, a zanimljivo je da najviša razina nema polukružne, nego četvrtaste prozore.

Arena na rubu opstanka

Nakon što su amfiteatri od petog do sedmog stoljeća postupno izgubili svoju svrhu, Arena je postala ugrožen objekt. Naime, zapušteno zdanje mnogi su koristili kao izvor kamene građe, pa je do otprilike 13. stoljeća najveći dio unutrašnjosti i dio kamenog plašta otuđen. Ipak, ondje su se i tijekom srednjeg vijeka povremeno održavali razni sajmovi, pa Arena nije potpuno zamrla.

U 16. stoljeću Mlečani iznose ideju preseljenja cjelokupne Arene u Veneciju, što je svojim zalaganjem spriječio senator Gabriele Emo. U zahvalnost za spašavanje najznačajnije gradske znamenitosti, Puljani su mu podigli spomen-ploču na sjeverozapadnoj kuli amfiteatra, a možete je vidjeti i danas.

Posjet Areni

Pulska Arena jedan je od najbolje očuvanih i najvećih do danas sačuvanih antičkih amfiteatara na svijetu, uz bok mnogo poznatijem amfiteatru u Veroni, pa čak i rimskom Koloseumu. Ako se zateknete u Puli, bilo bi šteta ne posjetiti je, pogotovo što razgledavanje ne traje dugo i može se obaviti za 30-60 minuta.

Arena se može razgledati tijekom cijele godine, a detaljno radno vrijeme i cijene ulaznica navedeni su u tablicama ispod teksta. Ako Arenu ne posjetite iz turističkih razloga, možda se u njoj zateknete iz drugih razloga, s obzirom da se ondje održavaju razna zabavna događanja, prije svega različiti glazbeni nastupi.

Radno vrijeme Arene u Puli

Opis Radno vrijeme
25. listopada - ožujak od 09:00 do 17:00
Travanj od 08:00 do 20:00
Svibanj, rujan od 08:00 do 21:00
Lipanj od 08:00 do 21:30
Srpanj, kolovoz od 08:00 do 00:00
Od 1. do 24. listopada od 09:00 do 19:00

Cijene ulaznica za Arenu u Puli

Opis Cijena
Odrasli 40,00 kuna
Učenici i studenti 20,00 kuna
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Puli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti