Crkva i samostan sv. Franje u Puli

Na padinama brežuljka između Foruma i Kaštela smjestila se crkva sv. Franje, prepoznatljiva po lijepom vrtu i pripadajućem samostanu.
Crkva i samostan sv. Franje u Puli Crkva i samostan sv. Franje u Puli

Samostan sv. Franje izgrađen je početkom 13. stoljeća na mjestu starokršćanske bazilike. Prema nekim povijesnim zapisima, u tom je samostanu 1241. preminuo blaženi Oton, čiji se posmrtni ostatci ondje čuvaju sve do danas, a dan preminuća, 14. prosinca, slavi se i danas.

Crkva sv. Franje, jedna od najznačajnijih u Puli, građena je na prijelazu iz 13. u 14. stoljeće, o čemu svjedoči darovnica Marote iz Kopra iz 1299., koja daruje novac za gradnju nove crkve Male braće. Po mnogima najljepši dio crkveno-samostanskog kompleksa, prekrasni klaustar, današnje obrise dobio je znatno kasnije - u baroku.

Između samostana i crkve nalaze se pomalo nasumično raspoređene kamene ploče i mali spomenici, dio zbirke od čak 300 izložaka skupljanih u crkvama iz Pule, ali i cijele Istre.

Za kraj, spomenimo da je u samostanu sv. Franje, osim sv. Otona, djelovala još jedna znamenita ličnost, a to je fra Jakov iz Pule, franjevac koji je bio među glavnim graditeljima slavne bazilike sv. Antuna u Padovi.

Provjerite cijene smještaja u Puli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti