Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli

Pulska katedrala nalazi se između obale i prometne Kandlerove ulice, a prepoznatljiva je po svojem odvojenom zvoniku koji se nalazi ispred njenog ulaza.
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli

Katedrala je današnji oblik dobila u 5. stoljeću, a izgrađena je na mjestu na kojem su se kršćani tajno okupljali još u vrijeme progona Crkve u Rimskom Carstvu. Bila je zapravo dio vjerskog kompleksa, kojem je pripadala i susjedna crkva sv. Tome, srušena u srednjem vijeku. Ipak, na njeno postojanje i danas podsjeća trg koji nosi naziv sv. Tome, inače gradskog zaštitnika, a koji se nalazi upravo ispred Katedrale.

Ispred pulske prvostolnice, jednog od dva sjedišta porečko-pulskog biskupa, u drugoj polovici 17. stoljeća započela je gradnja zvonika, sačinjenog uglavnom od kamena iz tada zapuštene Arene. Zvonik je otvoren 1707. godine, a pored njega tada se još uvijek nalazila i vanjska krstionica, pa se radilo o zanimljivom i skladnom kompleksu. I dok je krstionica srušena krajem 19. stoljeća, zvonik pozornost plijeni i danas.

Uz crkvu se nalazi i malena zelena oaza, u kojoj možete nakratko stati i odmoriti se. Park nosi ime Jurja Dobrile, poznatog hrvatskog biskupa iz 19. stoljeća.

Provjerite cijene smještaja u Puli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti