Mozaik kažnjavanja Dirke

Mozaik kažnjavanja Dirke jedinstvena je znamenitost i jedan od najboljih antičkih mozaika očuvanih do danas.
Mozaik kažnjavanja Dirke Mozaik kažnjavanja Dirke

Mozaik se nalazi u samom središtu Pule, pomalo skriven među okolnim građevinama. Potječe iz 2. ili 3. stoljeća, a prikazuje staru priču iz grčke mitologije o kažnjavanju Dirke.

Glavni likovi priče uz Dirku jesu Lik (njen muž) i Antiopa (njena sestrična). Antiopa je bila vrlo lijepa žena koja je privukla čak i samog Zeusa, kojemu je rodila blizance Amfiona i Zeta. Antiopa je nakon kratkotrajnog bijega silom predana Liku i Dirki. Ljubomorna Dirka bila je vrlo okrutna prema Dirki, čiji su prognani sinovi istovremeno lutali okolnim šumama.

Kako sinovi zapravo nisu ni poznavali svoju majku, Antiopi je, nakon što ih je srela, sinula okrutna ideja - naredila je Amfionu i Zetu neka potraže bika te privežu svoju majku Dirku za njegove rogove. No, tada se umiješao Zeus koji je preko jednog pastira objasnio sinovima da je Dirka njihova majka te je Dirka na kraju bila ta koja je privezana i ubijena od bika.

Mozaik prikazuje upravo te, posljednje trenutke Dirkinog života. Zanimljivo je da je pronađen tek nakon Savezničkih bombardiranja Pule nakon Drugog svjetskog rata. Tijekom raščišćavanja ruševina, otkriveno je nekoliko mozaika u starim rimskim kućama, među kojima je Dirkin mozaik bio najbolje očuvan te je nakon konzervatorskih radova ostavljen na mjestu gdje se i izvorno nalazio.

Provjerite cijene smještaja u Puli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti