Slavoluk Sergijevaca (Zlatna vrata)

Slavoluk Sergijevaca, poznat i pod nazivom Zlatna vrata, jedan je od najznačajnijih spomenika u Puli.
Slavoluk Sergijevaca (Zlatna vrata) Slavoluk Sergijevaca (Zlatna vrata)

Slavoluk se nalazi na trgu Portarata, odnosno uz istočni rub nekadašnjih gradskih zidina. Bio je smješten unutar zidina, uz gradska vrata koja su nosila ime Zlatna vrata, pa se tako danas tim imenom naziva preostali slavoluk. Zbog toga što je bio smješten unutar zidina i 'iza' Zlatnih vrata, u antičko vrijeme s istočne se strane grada praktički nije ni vidio.

Graditi ga je dala Salvija Postuma, vjerojatno u drugoj polovici 1. st. pr. Kr., u spomen na tri pripadnika Sergijevaca, tada poznate plemićke obitelji. Iz do danas očuvanih natpisa znamo i njihova imena - bili su to Lucije Sergije, Lucije Sergije Lepid i Gnej Sergije, a na dva je natpisa spomenuto i to da je gradnju platila Salvija Postuma.

Slavoluk je načinjen u helenističkom stilu i bogato je ukrašen reljefima. Pritom je nešto raskošnije uređena zapadna strana, što je razumljivo s obzirom da se s te strane nalazi gradska jezgra te je s te strane spomenik bio vidljiviji. Upravo ga s te strane 'gleda' i obližnji spomenik Jamesu Joyceu.

Provjerite cijene smještaja u Puli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti