Zerostrasse

Pula je poznata po svojim podzemnim tunelima, a dio njih mogu razgledati i turisti.
Zerostrasse Zerostrasse

Pula je dugo vremena bila glavna luka Austro-Ugarske Monarhije te su joj carske vlasti pridavale veliku važnost. Ne čudi stoga što se u osvit Prvog svjetskog rata velika pozornost pridavala sustavu obrane Pule od ratnih protivnika.

Pulsko podzemlje određeno je kao prostor za skladištenje vojne opreme, ali i za komunikaciju i sklanjanje stanovništva u slučaju napada. Jedan dio tih tunela i skloništa prokopan je i ispod Kaštela, a danas se može vidjeti dio poznat pod nazivom Zerostrasse, dugačak oko 400 metara.

Nakon Prvog svjetskog rata talijanska vlast nije zapustila tunele, štoviše, nadogradili su ih, a kasnije su iskorišteni i za atomska skloništa. Procjenjuje se da u pulsko podzemlje može stati gotovo cijelo gradsko stanovništvo, odnosno oko 50.000 ljudi.

U Zerostrasse ulazi se kod Dvojnih vrata i Arheološkog muzeja ili iz Kandlerove ulice. Otprilike na pola puta nalazi se proširenje, galerija, u kojoj se može razgledati izložba o austrougarskoj mornarici i stoljeću zrakoplovstva u Istri. Osim zanimljive izložbe i posebnog ugođaja u podzemnim tunelima, Zerostrasse se ljeti isplati posjetiti i zbog ugodne temperature. Naime, ondje se temperatura cijele godine kreće od 14 do 18 stupnjeva, pa se radi o pravom osvježenju tijekom vrućih ljetnih dana.

Radno vrijeme Zerostrassea

Opis Radno vrijeme
Travanj - rujan od 08:00 do 21:00
Listopad - ožujak od 09:00 do 17:00

Cijene ulaznica za Zerostrasse

Opis Cijena
Odrasli 15,00 kuna
Djeca i studenti 5,00 kuna
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Puli

Prijava
Odjava
Soba
Gosti