Pustinja Blaca

Pustinja Blaca jedinstveni je povijesni spomenik na otoku Braču, ali i na cijeloj hrvatskoj obali.
Pustinja Blaca Pustinja Blaca

Možda je najbolje započeti objašnjenjem naziva 'pustinja'. Lako je primijetiti da se ovdje ne radi o pješčanoj pustinji, poput Sahare ili Kalaharija. U ovom je slučaju riječ o izoliranim područjima u kojima su redovnici stvarali zajednice koje su se u miru mogle posvetiti molitvi i duhovnom životu.

Tako su Blaca osnovali poljički svećenici glagoljaši u 16. stoljeću kad su bježali od osmanskih osvajanja. Ispočetka su prvi doseljenici na tom području obrađivali zemlju, da bi nešto kasnije dobili dozvolu za izgradnju crkve i samostana. Gotovo istodobno osnovana je i poljoprivredna zadruga, utemeljena na načelima podjele ostvarenih dobitaka i zajedničkoga vlasništva, odnosno sav imetak uvijek je ostajao zajednici.

Pustinja se polako razvijala i rasla. Tako su početnoj kamenjem ograđenoj pećini dodani objekti raznih namjena, poput podruma, kuhinja ili peći. Crkvica je izgrađena 1588. godine, a poslije je 'došao red' i na samostan te raskošne višekatnice s bijelim krovovima.

Blaca: Krovovi pustinje Blaca

Kroz povijest je taj dio otoka bio gospodarski vrlo razvijen, ali su ga pogađale i brojne prirodne nedaće. Tu se proizvodilo vino, med te brojne druge kulture, a svećenici su se bavili i astronomijom, pa se tu nalazio i poznati opservatorij, kao i tiskara.

Zanimljivo je da je Pustinja Blaca krajem 18. stoljeća u suvlasništvo stekla tri trgovačka jedrenjaka. Ti su brodovi plovili cijelim Sredozemljem, a korišteni su i u sukobima s britanskom mornaricom u splitskoj luci 1809. godine. Gotovo pa otpisan već i prije borbe, jedrenjak La Bella Viaggiatrice suprotstavio se moćnoj britanskoj korveti Vilage i, na opće iznenađenje, porazio je.

Pedesetak godina nakon tog slavnog događaja, na mjesto upravitelja Pustinje stiže don Tadija Miličević, a Blacima su članovi iste obitelji upravljali sve do 1963. godine. Smrću zadnjeg od njih, svećenika i strastvenog astronoma Nikole Miličevića, ugasila se i 'Pustinja' te je pretvorena u muzej. Koliko je dotična obitelj bila značajna svjedoče i imena dva asteroida otkrivena u zvjezdarnici u Višnjanu - Miličević (10241) i Brač (10645).

Ta slavna pustinja, isklesana poput kamenog dragulja, podignuta je na strmoj litici i nalazi se na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne. Otvorena je svaki dan osim ponedjeljkom, a posjetitelji unutar nje mogu vidjeti knjižnicu s rukopisima pisanih poljičicom (hrvatskom ćirilicom), starinsko oružje, teleskop, atraktivan namještaj, glasovir, kao i stare satove.

Prijevoz / put do pustinje Blaca

Blacima se može pristupiti na dva načina. Jedan je brodom, s južne strane - preko Popove vale, nakon čega se pješači 30-40 minuta, a drugi je autom, kojim se može doći s gornje (sjeverne) strane. Kopneni makadamski put odvaja se s asfaltirane ceste prema Vidovoj gori, a označen je putokazom uz cestu blizu Nerežišća. Cesta može biti teško prohodna za niska vozila, pa ih neki ostavljaju i prije širine koje služi kao parkiralište, a do koje se dolazi nakon 20-ak minuta vožnje po šljunku. Put se nastavlja pješice preko napuštenog sela Dragovode, da bi se hodajući nizbrdo do Blaca stiglo za 25-30 minuta.

Blaca: Crkvica u pustinji Blaca

Put do Pustinje nije baš jednostavan, možda i postanete nestrpljivi čekajući hoće li se konačno pojaviti iza ugla, ali kad je vidite zasigurno će vas zadiviti svojom raskoši, svijetlim krovovima i skladom usred doline oko koje se nalazi isključivo priroda. Umor od pješačenja u tim se trenutcima brzo zaboravlja, a preostaje samo sreća što ste bili dovoljno uporni i što imate priliku biti nagrađeni time da vidite nešto tako jedinstveno!

Radno vrijeme Muzeja Pustinje Blaca

OpisRadno vrijeme
16. lipnja - 15. rujna
09:00 - 17:00
16. rujna - 15. lipnja
09:00 - 15:00
Ponedjeljkom je Muzej zatvoren.
Ulaz je moguć do 30 minuta prije zatvaranja.

Cijene ulaznica za Muzej Pustinje Blaca

Opis Cijene
Odrasli
40 kuna
Djeca do 14 godina
10 kuna
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
31. 07. 2020.

Provjerite cijene smještaja u Blacima

Prijava
Odjava
Soba
Gosti