Ribnik

Stari grad Ribnik jedan je od najzanimljivijih i iznimno vrijednih spomenika srednjovjekovonog graditeljstva. Naime, riječ je o rijetkom primjeru nizinske vodene utvrde, tzv. Wasserburga, budući da su tadašnji stanovnici mogli, u slučaju opasnosti, zatvoriti korito potoka, čime bi nastalo malo jezero, odnosno ribnjak, a sama utvrda postala bi otok.
Ribnik Ribnik

Mjesto Ribnik, a time i utvrda, nalazi se jugozapadno od Ozlja, odnosno sjeverozapadno od Karlovca. Kao feudalni posjed, Ribnik su u 13. i 14. stoljeću držali gorički knezovi Babonići te ban Mikac, a od kraja 14. stoljeća knezovi Frankopani, u čije je vrijeme i podignuto sadašnje zdanje.

Vrijedi spomenuti da su Babonići jedno vrijeme bili vlasnici svih važnijih gradova toga kraja, kao što su Samobor, Ozalj, Medvedgrad i Okić, a predaja kaže da je ban Mikac Nikoli Frankopanu prodao Ribnik za čak 9600 tadašnjih dukata.

Od kraja 16. stoljeća, Wasserburg se nalazi u posjedu Zrinskih, da bi ga kasnije držao graditelj Lujzijanske ceste, podmaršal u austrijskoj vojsci Filip Vukasović. U 19. stoljeću održavao ga je mađarski plemić Gall, a 1903. godine Općina kupuje Stari grad od obitelji Hahn, nakon čega su u njemu bili razni sadržaji, od škole i pošte do skladišta.

Stari grad je građen na dva kata, a prilazilo mu se pokretnim mostom. Ima osnovu u obliku nepravilnog kruga, u dvorišnom dijelu nalaze se arkade, a na istočnoj obrambenoj kuli još uvijek stoji grb obitelji Frankopan. Na utvrdi su očuvani brojni gotički i renesansni detalji, kao što su prozori, dovratnici i strijelnice.

U vrijeme brojnih napada i ratova, ako bi neprijatelj eventualno došao do grada, ne bi nigdje imao dobro uporište, budući da je voda dopirala do samih zidina, pa bi domet tadašnjih ratnih sprava bio vrlo ograničen, a gradski zidovi bili su dovoljni za obranu.

Kao i brojni drugi utvrđeni gradovi, i Ribnik ima svoje legende, poput onih o tajnim hodnicima, tamnicama te naknadno zazidanim otvorima. Prema nekim predajama, današnja branič-kula bila je mnogo viša u prošlosti i mogla se vidjeti čak iz slovenske Metlike. Cijelo to područje bilo je vrlo bogato šumama, a onuda je prolazila i vrlo važna prometnica od Zagreba, Rijeke i Senja prema Kranjskoj, zbog čega su se i brojne već spomenute obitelji borile za ovaj kraj.

Danas je Ribnik izvrsna prilika za upoznavanje takvog oblika arhitekture, ali i da se vidi što nam sve pruža karlovačka okolica. Još kad bi samo zidine bile otvorene tijekom cijele godine. :)

Medna staza Ribničke doline, prva poučna pčelarska staza u Hrvatskoj

U listopadu 2012. godine otvorena je Medna staza Ribničke doline, koja je ujedno i prva poučna pčelarska staza u Hrvatskoj. Uzduž cijele staze, koja počinje pokraj Staroga grada, nalaze se informacijske ploče, društveni pčelinjak i botanički vrt medonosnog bilja s odmorištem, a dok se odmarate, na pločama možete pročitati da su prvi moderni pčelinjaci u ovome kraju napravljeni još 1920-ih.

Smještaj u Ribniku

Iako Ribnik nije toliko poznat izvan granica Karlovačke županije, ovdje se ipak nalazi jedan hotel, odnosno seosko gospodarstvo 'SrCe prirode Srakovčić', smješteno u pokrajnjem mjestu Gorica Lipnička, gdje se mogu probati i domaći gastronomski specijaliteti. Sestrinski hotel sličnoga imena – Korana Srakovčić, kategorije četiri zvjezdice, nalazi se u obližnjem Karlovcu.

Prijevoz do Ribnika

Osobnim automobilom je do Ribnika najlakše stići kad se s autoceste A6 Rijeka-Zagreb siđe na čvoru Novigrad na Dobri i zatim skrene desno na cestu D6, koja od Karlovca vodi prema Ribniku i Jurovskom Brodu, odnosno granici sa Slovenijom.

Ako ste odlučili u jednome danu posjetiti stare gradove i utvrde Karlovačke županije, poput Ozlja, otamo do Ribnika možete stići cestom preko Kamanja, Jurovskog Broda i Žakanja.

Autobusni prijevoznik koji spaja Ribnik s prvim većim mjestom jest Autotransport Karlovac (www.atsk.hr). Oni voze na liniji Karlovac-Netretić i onda od Netretića do Jurovskog Broda, odnosno do slovenske granice, a na toj cesti nalazi se i Ribnik. Radnim danom autobus od Netretića do Ribnika vozi dva do četiri puta dnevno, ovisno o tome održava li se školska nastava ili traju praznici, dok se od Karlovca do Netretića radnim danom vozi pet puta dnevno kada nema nastave, a šest puta dok traje škola.

Provjerite cijene smještaja u Ribniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti