Crkva sv. Eufemije

Crkva sv. Eufemije, bez ikakve sumnje, glavna je rovinjska znamenitost i simbol čiji zvonik dominira najpoznatijom gradskom vizurom - poluotokom s kamenim kućama 'uronjenima' u more.
Crkva sv. Eufemije Crkva sv. Eufemije

Legenda o sv. Eufemiji

Život sv. Eufemije

Kako bi se bolje shvatila povezanost Rovinja i sv. Eufemije, potrebno se vratiti u daleku prošlost. Točnije, na prijelaz iz 3. u 4. stoljeće, kada je Rimskim Carstvom, među ostalima, vladao progonima kršćana sklon car Dioklecijan.

Krajem osamdesetih godina 3. stoljeća svijet je u Kalcedonu, na teritoriju današnjeg Istanbula, prvi put ugledala Eufemija, kćer iz ugledne senatorske obitelji. Eufemija je kao mlada prihvatila kršćanstvo te se odrekla poganskih idola. Kada je imala tek 16 godina, nju i pedesetak drugih kalcedonskih vjernika vlasti su zatvorile nakon što se nisu htjele odreći kršćanstva te je bila podvrgnuta mučenju. Prema predaji, preživjela je okrutne pokušaje ubojstva kotačem s noževima i bacanjem u peć, no naposlijetku je podlegla ranama zadobivenima napadima divljih životinja u amfiteatru.

Kršćanima je svega desetak godina kasnije, 313. car Konstantin omogućio slobodu vjeroispovijesti, a Eufemija je brzo postala jedna od omiljenih mučenica i svetica te se često hodočastilo na njen grob. Štoviše, u Kalcedonu je 451. godine održan čak i četvrti općecrkveni sabor.

Početkom 7. stoljeća Kalcedon su osvojili Perzijanci te su Eufemijine relikvije prvo prebačene u Konstantinopolis, no krajem stoljeća je u panici od ikonoklasta sarkofag završio u moru te tu počinje poveznica s Rovinjem.

Sarkofag sv. Eufemije stiže u Rovinj

Prema predaji, sarkofag je na splavi 13. srpnja 800. godine doplovio sve do rovinjske obale, gdje se okupljeno mnoštvo pokušavalo dosjetiti kako tešku grobnicu izvući iz mora. Nakon uzaludnih pokušaja, svetica se ukazala dječaku koji je naposlijetku uz pomoć dvije junice izvukao sarkofag i dovukao ga na brdo gdje se danas nalazi Eufemijina crkva. Tako su sv. Eufemija i Rovinj postali neraskidivo povezani, a nadnevak njene smrti, 16. rujna slavi se kao Dan grada Rovinja.

Crkvica sv. Jurja i potreba za većim zdanjem

Na tom se brdu već otprije nalazila crkvica sv. Jurja, uz koju se čuvao sarkofag. No, porastom broja stanovnika crkvica je postala premala te se sredinom 10. stoljeća izgradila nova crkva na temeljima stare.

Ništa se nije mijenjalo sve do 3. prosinca 1651. godine, kada je krenula gradnja zvonika, po kojemu su crkva sv. Eufemije i Rovinj danas najprepoznatljiviji. Kampanel se gradilo 26 godina, a dosegao je visinu od preko 62 metra, od čega 4,70 metara otpada na spomenik sv. Eufemije koji je na vrh postavljen 1758.

1720. odlučeno je da će se krenuti u izgradnju veće crkve, a nakon 'natezanja' s Giovannijem Scalfarottom odabran je projekt Giovannija Dozzija. Radovi su krenuli 1725. godine, a već 11 godina kasnije Rovinjani su imali novo svetište.

Raskošna unutrašnjost i čaroban pogled sa zvonika

Crkvom dominira barokni stil, a raskošna unutrašnjost puna je zanimljivih skulptura i fresaka. Naravno, najviše pažnje plijene prikazi sv. Eufemije te njen sarkofag, koji se nalazi kod oltara sv. Eufemije u južnoj kapeli.

Osim svoje sakralne vrijednosti i zanimljivih umjetničkih djela, crkva sv. Eufemije vrijedna je posjeta i zbog izvrsnog pogleda koji se pruža s vidikovca na zvoniku. Ako se odlučite na uspon, ostavite si vremena za uživanje u vizurama grada i okolnih otoka. U slučaju da ipak odlučite ostati 'na zemlji', bez brige, postoji i 'utješna nagrada' - crkva se nalazi na brdu te se sa zaravni ispred nje također pruža vrlo lijep pogled.

Provjerite cijene smještaja u Rovinju

Prijava
Odjava
Soba
Gosti