Rt Kamenjak

Na samom jugu Istre smjestio se Kamenjak, poluotočić koji kao da čini svijet za sebe.
Rt Kamenjak Rt Kamenjak

Kamenjak se svojim klimatskim obilježjima zaista znatno razlikuje od okolnog područja. Ulaskom na poluotok stižete na područje prave mediteranske klime, kojim sunce vlada izraženije nego u bilo kojem drugom dijelu Istre. Tako se nerijetko događa da je u nedalekoj Puli vrijeme 'nikakvo', dok na Kamenjaku sja sunce. Takva posebna mikroklima razvila se iz razloga što je Kamenjak s tri strane potpuno okružen morem, dok je on sam vrlo uzak i nizak pa se oblaci nad njime zadržavaju vrlo kratko.

Fenoliga, otok dinosaura

Ovo je područje naseljeno tisućama godina, a zanimljivo je da se ondje nalazi i poznato nalazište otisaka dinosaurovih stopa. Točnije, pronađeni su na otočiću Fenoliga, smještenom na južnom rubu Kamenjaka. Ukupno je na tom otoku pronađeno više od sto otisaka, koja pretpostavljaju dvama različitim vrstama tih divovskih stvorenja. Veći od njih bio je visok oko tri metra, težak 13 tona i kretao se na četiri noge, dok je manji bio dvonožac, visok svega metar i pol i težak oko 150 kilograma.

Svjetionik Porer, najpoznatiji trag ljudskog djelovanja na Kamenjaku

Najpoznatija struktura na području Kamenjaka nastala ljudskim djelovanjem jest svjetionik Porer. Ovaj tipični austrougarski svjetionik sagrađen je 1833. godine i do danas je postao jedan od simbola medulinskog arhipelaga. Upravo zbog njegove prepoznatljivosti, 2010. godine uvršten je u minijature poznatog zabavnog parka Minimundus kraj Klagenfurta i to odmah do imitacije slavnog lisabonskog tornja Belem.

Priroda u svom najboljem izdanju

Ono po čemu je Kamenjak ipak poznatiji jest čudesna priroda. Čim dođete do obale, jasno vam je otkud mu naziv - bijele stijene posvuda su oko vas, no Kamenjak je zapravo zeleni poluotok. To je jako dobro vidljivo ako ga se promatra iz zraka ili ako se zaputite u njegovu unutrašnjost. Tako se na tom rtu dugačkom tek nešto više od tri kilometra nalazi skoro 600 različitih biljnih vrsta, među kojima se posebno ističe endemska istarska kukavica.

Uvale s kristalno čistim morem

Naravno, ono što najviše privlači jesu prekrasne uvale s kristalno čistim morem. Njih je na Kamenjaku više od 30, pa ćete bez problema pronaći svoj kutak. Vrlo su popularne Velika i Mala Kolombarica, ispod kojih se nalaze špilje, pa čine posebno atraktivan krajolik. Svakako vrijedi izdvojiti i uvalu Portić, idealan motiv za razglednice. Nju posebno vole nautičari, pa zbog velikog broja plovila nije idealna ako tražite osamu.

Spomenimo i da kod kupanja na Kamenjaku pripazite na morske struje, prije svega na južnom dijelu poluotoka, gdje jaka strujanja znatno otežavaju plivanje i najiskusnijim plivačima.

Sredozemna medvjedica kod Kamenjaka

Koliko je more oko Kamenjaka čisto, pokazuje i to što se posljednjih godina oko njega sve češće viđaju i sredozemne medvjedice, vrsta poznata po tome što uglavnom ide ondje gdje je voda najbolje kvalitete.

Za jadransku populaciju 'morskog čovika' smatralo se da je potpuno izumrla tijekom 20. stoljeća, no početkom 2000-tih ljudi su počeli javljati da su primijetili pokoju jedinku. Na Kamenjaku ih posljednjih godina sve češće viđaju po špiljama, primjerice u Maloj Kolombarici, što je posebno zanimljivo s obzirom da ta vrsta more obično napušta da bi stupila na tlo pučinskih otoka.

Neobični safari bar

Kada se zasitite obale i kupanja, možete se odmoriti u neobičnom Safari baru. Taj je objekt u potpunosti usklađen s prirodom, pa se nalazi ispod i između gustog raslinja te se čovjek ondje osjeća kao da je zašao u neku daleku džunglu. Osim žeđi, ondje utažiti možete i glad, pa ovo neobično mjesto zaslužuje čistu peticu i za ideju i izvedbu!

Automobilom, pješice ili biciklom?

Kamenjakom se možete kretati i u automobilu, no u sezoni se plaća naknada za korištenje motornih vozila za kretanje na području zaštićenog dijela (južni dio Kamenjaka, na koji se obično i misli kada se spominje taj poluotok). 'Cesta' je načinjena od prirodne podloge, pa je puna rupa i kamenja te je poželjno poštivati propisano ograničenje od 20 km/h kako biste izbjegli eventualna oštećenja. Cijene za pristup automobilima provjerite u tablici ispod teksta.

Idealno je Rt istraživati biciklom, s obzirom da je brzina koju možete postići otprilike jednaka onoj kojom ćete voziti automobil, ne trebate plaćati naknadu za motorna vozila i k tome se rekreirate.

Cijene

Vrsta ulaznice Cijena
Dnevna ulaznica za automobil 40,00 kuna
Dnevna ulaznica za moped ili motocikl 20,00 kuna
Dnevna ulaznica za kamper 100,00 kuna
Dnevna ulaznica za autobus 400,00 kuna
Tjedna ulaznica za automobil 250,00 kuna
Tjedna ulaznica za moped ili motocikl 120,00 kuna
Mjesečna ulaznica za automobil 950,00 kuna
Mjesečna ulaznica za moped ili motocikl 550,00 kuna
Sezonska ulaznica za osobe s prebivalištem na području grada Pule i Općine Ližnjan 300,00 kuna
Sezonska ulaznica za osobe s prebivalištem na području Općine Medulin 100,00 kuna

Radno vrijeme

Ulazak na Kamenjak moguć je u vremenu od 07:00 do 21:00, a sva vozila isto područje trebaju napustiti do 22:00.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
12. 03. 2017.

Provjerite cijene smještaja u Rtu Kamenjak