Šćitarjevo

Kad nekome spomenete Šćitarjevo, većini neće zvučati poznato, ali to mjesto nedaleko Velike Gorice 'skriva' jednu zanimljivost i povijesnu znamenitost - Andautoniju.
Šćitarjevo Šćitarjevo

Andautonija je arheološki park na prostoru od 2500 četvornih metara, u kojemu se vide ostatci starog antičkog grada iz doba Rimskog carstva (1. - 4. stoljeće). Sustavna iskopavanja vrše se od 1981. godine, iako prvi pokušaji istraživanja sežu još u 19. stoljeće.

Tako se danas ondje može razgledati veći dio antičkog grada i njegovih dijelova, kao što su rimska ulica duljine 27 metara, nekoliko starih zgrada, trijemova, kanala, gradsko kupalište, ali i kamene ploče s likovima iz rimske mitologije. Ostatci keramičkih posuda, srebrnog i brončanog nakita, staklenih predmeta, freski i kockica mozaika mogu se vidjeti u prostoru Arheloškog muzeja u Zagrebu, koji i provodi sva iskopavanja i istraživanja.

Uz rub arheološkog parka, službeno otvorenog 1994. godine, postavljeno je nekoliko informacijskih ploča na kojima se može pročitati i saznati nešto više o iskopinama te o načinu života tadašnjih stanovnika. Tako saznajemo kako je Andautonija ujedno bila i samostalni municipij koji je pripadao rimskoj provinciji Panoniji, a nalazila se na cesti koja je povezivala dva tadašnja središta - Sisak i Ptuj.

Pokraj samog nalazišta nalazi se i župna crkva sv. Martina iz 18. stoljeća, a desetak metara dalje postoji još nekoliko očuvanih tradicionalnih posavskih drvenih kuća.

Radno vrijeme, cijene, prijevoz

Opis Vrijeme
Ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom, petkom Zatvoreno
Subotom 12:00 - 18:00
Nedjeljom 12:00 - 18:00
Arheološki park je otvoren od 1. svibnja do 1. studenog 2014.

Cijene ulaznica za Andautoniju

Vrsta karte Odrasli Učenici, studenti, umirovljenici Obitelji
Redovna karta 20,00 kuna 15,00 kuna 30,00 kuna

Do Šćitarjeva postoje i redovne ZET-ove autobusne linije 308 i 309 iz Velike Gorice i Zapruđa. Zaputite li se ondje osobnim automobilom, od središta Zagreba do Šćitarjeva treba vam oko pola sata vožnje, budući da je udaljenost 15-20 kilometara. Nakon što se automobilom prođe Velika Gorica, skreće se ulijevo za Novo Ćiće, a zatim u središtu mjesta opet ulijevo prema Šćitarjevu, prema kojem će vas voditi i postavljeni putokazi. Druga opcija je vožnja Radničkom cestom do Obilaznice, a zatim se poslije Velike Kosnice i Male Kosnice skreće ulijevo do samog Šćitarjeva.

Proljeće u Andautoniji (Dani Andautonije)

Vrijedi spomenuti da se jednom godišnje održavaju i Dani Andautonije, kad je svim posjetiteljima omogućen besplatan ulaz, za one najmlađe održavaju se brojne zanimljive radionice s prikazom života u doba Rimskog carstva, a svi zainteresirani mogu i kupiti suvenire na temu Andautonije i staroga Rima.

U 2014. godini od 1. lipnja do 22. lipnja održat će se manifestacija 'Proljeće u Andautoniji'. Bogat program održavat će se nedjeljom od 12:00 do 18:00 sati, a ulaz je besplatan. Tema ovogodišnjih radionica i igraonica je 'Kućni ljubimci u rimskom gradu', a osim toga unutar arheološkog parka moći će se razgledati tematska izložba, igrati rimske igre, kušati rimsku hranu i piće, kao i uživati u okolnoj prirodi.

Provjerite cijene smještaja u Šćitarjevu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti