Šibenik

Šibenik, najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu, nastao je kao starohrvatska utvrda, a prvi put se spominje sredinom 11. stoljeća u ispravi kralja Petra Krešimira IV., zbog čega ga mnogi i danas zovu 'Krešimirov grad'.
Šibenik Šibenik

Kako su ga kroz povijest osvajali brojni vladari, grad je razvio i sagradio impresivnu fortifikacijsku arhitekturu, što se najbolje može vidjeti kroz njegove četiri utvrde: sv. Nikola, najpoznatija renesansna morska tvrđava smještena na ulazu u Kanal sv. Ante, tvrđava sv. Ivana, Šubićevac te tvrđava sv. Mihovila, na koju se možete popeti i otud imati predivan pogled na cijeli zaljev!

Simbol grada je katedrala sv. Jakova, građena više od stotinu godina i pravi je dokaz darovitosti njezinih arhitekata, Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, prvenstveno zbog toga što je u cijelosti sagrađena od kamena, bez uporabe drugih materijala te sadrži više od 70 portreta na svojim apsidama, što je i razlog zašto je postala dio UNESCO-ove svjetske baštine. Koliko je Juraj Dalmatinac bio popularan, kazuje i ova zanimljivost: dokumenti pišu da su u to vrijeme graditelji godišnje zarađivali do 60 dukata, dok je on tražio, ali i bez problema dobivao, čak duplo više!

Na Plathei communis, tj. današnjem Trgu Republike Hrvatske, nalazi se i jedna od najljepših šibenskih građevina, renesansna Gradska vijećnica, ispred koje se odvija i poznato otvaranje Međunarodnog dječjeg festivala, dok u obližnjim uličicama možete vidjeti brojne kamene gradske palače.

Kneževa palača, koja je odmah do zapadne strane Katedrale, dio je obalnog obrambenog sustava iz srednjeg vijeka u kojemu je boravio gradski kapetan (knez), a danas je tamo smješten Muzej grada, u čijoj blizini je i Biskupska palača te Trg četiri bunara, kompleks rezervoara za vodu iz 15. stoljeća gdje se nerijetko održavaju brojne izložbe.

Karakteristika Šibenika je i ta što na njegovom području postoje čak 24 crkve te šest samostana! Najpoznatije od njih su crkva sv. Ivana, koju krasi kameni zvonik u koji je ugrađen turski sat s jednom kazaljkom, a koji je dopremljen iz obližnjeg Drniša nakon što su ga Turci napustili; crkva sv. Krševana, pokraj kojeg je postavljeno najstarije zvono u Hrvatskoj iz 13. stoljeća pronađeno u moru nedaleko grada; samostan sv. Frane, čija knjižnica sadrži više od 150 inkunabula, od kojih je jedna i poznata 'Šibenska molitva' iz 14. stoljeća te crkva sv. Barbare.

Dok se budete šetali gradom, zamijetit ćete ljude, pogotovo starije, koji nose poznate šibenske kape, nekoć crvene, a danas narančaste. Jedna od legendi kaže kako je u prošlosti glavni veletrgovac tkaninom zakasnio s nabavom crvene čoje (vunena tkanina) za njih, pa se doma vratio s brodskim teretom narančaste čoje. Što ti je sudbina, ha? :)

E sad, kad trbuh oglasi 'uzbunu' da je vrijeme ručka ili večere nakon razgledavanja grada ili kupanja na obližnjim plažama na Jadriji ili Solarisu, najbolje se uputiti u jednu od odličnih konoba i probati domaće specijalitete, poput kruha ispod peke, miljevačkog i drniškog pršuta te babića, poznatog primoštenskog vina.

Šibenska okolica nudi pregršt prilika za zabavu. Volite li bungee jumping? Možete ga isprobati s mosta koji se nalazi na ušću rijeke Krke u Jadransko more. Možda utrke magaraca? I toga ima u obližnjem Tribunju. Ili odličan noćni provod? Za diskoteke Hacienda u Vodicama te Aurora u Primoštenu zaista već svi znaju.

Jednako tako možete uživati u nedirnutoj prirodi dva nacionalna parka. Prvi su Kornati, najrazvedeniji otočki sustav na Jadranu koji uključuje čak 12 posto svih naših otoka, od čega je tek šest njih većih od jednog četvornog kilometra. Ovdje ćete susresti brojne jedriličare, nautičare, ronioce, ali i zaljubljenike u jedinstvene otočke suhozide.

Drugi je Krka, po mladosti naš drugi naš drugi nacionalni park. Najpoznatiji je po svojim sedrenim barijerama i slapovima poput Skradinskog buka, koji je dobio ime po istoimenom gradu Skradinu, te Roškog slapa, u čijoj se blizini nalazi otočić Visovac s franjevačkim samostanom iz 17. stoljeća.

Krešimirov grad poznat je i po prekrasnom otočnom arhipelagu koji mu pripada. Krapanj, Prvić ili Zlarin idealni su za jednodnevni izlet ili popodnevno kupanje, a tražite li mirnu oazu za nešto dulji odmor, također razmislite o opuštanju na navedenim škojima.

Eto, ako se odlučite provesti dio godišnjeg odmora u Šibeniku i njegovoj okolici ili ćete samo na par dana navratiti kako biste uživali u ljepotama ove županije, budite sigurni da ćete pri povratku kući biti i više nego oduševljeni!

Provjerite cijene smještaja u Šibeniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Šibenik
Javni prijevoz u Šibeniku

Javni prijevoz u Šibeniku

Javni gradski prijevoz u Šibeniku obavlja se autobusima ATP Šibenika.

Karta Šibenika sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Šibeniku.

Noćni život u Šibeniku

Šibenski noćni život je za grad takve veličine dugo vremena bio presiromašan, ali u zadnje vrijeme dolazi do pozitivnih pomaka, pa bi noćni život uz još poneki dobar klub mogao postati vrlo dobar.
Prijevoz do Šibenika

Prijevoz do Šibenika

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do ovoga prekrasnoga grada. Saželi smo kako do Šibenika autobusom i vlakom.

Što posjetiti (znamenitosti) u Šibeniku

Šibenik je grad iznimno bogat različitim znamenitostima. Izdvojili smo nekoliko njih koje ne biste smjeli propustiti za svoga posjeta 'Krešimirovu gradu'.