Bunari (4 bunara)

Tek nekoliko desetaka metara od Katedrale sv. Jakova, smjestio se plato ispod kojeg se nekada nalazila javna gradska cisterna, tj. akumulacija vode. Nju su Šibenčani dali izgraditi zbog čestih sušnih razdoblja, ali i čestih vojnih opsada. Ugovor o gradnji sklopljen je 1446. godine, a gradnju je nadzirao slavni Juraj Dalmatinac, najpoznatiji upravo po susjednoj Katedrali. U cisternu je moglo stati 28 tisuća barila vode, a da bi se izgradila uveden je poseban porez.
Bunari (4 bunara) Bunari (4 bunara)

Na samome platou, tj. njegovome vanjskom dijelu nalaze se četiri bunara, odakle se voda mogla crpsti. Cijeli kompleks zadnjih je godina temeljito obnovljen, pa su tako '4 bunara' danas jedan od najljepših šibenskih prostora.

U podzemlju, tj. unutrašnjosti kompleksa nalazi se zanimljivi kafić te vinski bar Bunari (www.bunari.hr). Danas je to ujedno i odlično mjesto za izlaske, na kojemu tijekom cijele godine nastupaju različiti kvalitetni izvođači.

Na istome mjestu nalazi se i multimedijski izložbeni centar 'Bunari - Tajne Šibenika', koji je 2004. godine od Hrvatske turističke zajednice dobio nagradu za originalnost u prezentaciji kulturne baštine. Cijena ulaznice od svibnja do listopada je 15 kuna, dok je u ostatku godine 10 kuna. Radno vrijeme je 9:00 - 22:00 sata.

Spomenimo i da je sami plato na kojemu se nalaze četiri bunara također zanimljivo mjesto za održavanje različitih nastupa, pa tako ondje npr. možete uživati u klapskom pjevanju.

Provjerite cijene smještaja u Šibeniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti