Civitas Sacra - Sveti grad

Civitas sacra (Sveti grad) mjesto je na kojem na zanimljiv način kroz interaktivni doživljaj možete upoznati povijest Šibenske katedrale i Krešimirova grada, ali i cijele Šibenske biskupije.
Civitas Sacra - Sveti grad Civitas Sacra - Sveti grad

Šibenik je grad koji je u posljednjih nekoliko godina doživio pravu turističku preobrazbu, što najviše može zahvaliti obnovi svoje bogate povijesne baštine. Ogleda se to prije svega u projektu uređenja četiri velebne tvrđave (Sveti Mihovil, Sveti Nikola, Sveti Ivan i Barone), a važan je dio tog mozaika svakako i nova atrakcija - Civitas Sacra.

Radi se o prostoru otvorenom sredinom 2019. godine, smještenom u Palači Galbiani u samom središtu grada - odmah do kavane Medulić. Četveroetažna građevina nalazi se svega stotinjak metara istočno od znamenite Katedrale sv. Jakova, pa je tako idealno mjesto za one koji nakon razgledavanja šibenskog duhovnog središta, ujedno i najpoznatije lokalne atrakcije, žele prošetati prekrasnom povijesnom jezgrom do mjesta u kojem mogu saznati više o gradskoj prvostolnici, ali i cijelom Šibeniku i njegovoj okolici.

Što vidjeti i doživjeti?

Interpretacijski centar Civitas Sacra obiluje zanimljivim izlošcima. Postav je zamišljen tako da posjetitelja stavlja u ulogu hodočasnika kojem se isprva naglasak stavlja na materijalni dio priče, nakon čega se pozornost polako usmjerava na duhovnu dimenziju.

Tako se, primjerice, na početku nalaze makete s prikazom različitih rješenja za gradnju katedrale, kao i prikaz razvoja grada iz jezgre koju su činili Tvrđava sv. Mihovila i Katedrala. Kako bi se posjetitelji bolje uživjeli u postav, ondje su postavljene i interaktivne igre, pa je, primjerice, moguće postaviti se u ulogu graditelja i okušati se u podizanju katedrale.

Brojne su tu zanimljivosti - od ugovora o gradnji s Jurjem Dalmatincem, u kojemu se vide sva prava i obaveze uključenih strana, preko dočarane atmosfere onodobnog Šibenika koji željno iščekuje velebno zdanje do detaljnog prikaza kako se kamene ploče pretvaraju u prava remekdjela koja danas vidimo na Katedrali.

Moguće je vidjeti i predmete iz bogate riznice liturgijskog ruha i posuđa, vrijedne relikvije, kao i evanđelistar iz 11. stoljeća. U skladu s bogatom tradicijom procesija i pučkih tradicija u šibenskom kraju, najveće od njih detaljno su opisane i vizualno prikazane, a pred sam kraj postavljena je posebna zanimljivost - replika katedralne krstionice u kojoj je na zaista dojmljiv način dočarano iskustvo krštenja i silaska Duha Svetog.

Sve navedeno tek je djelić bogate zbirke koja je izložena u Civitasu Sacra, a kako biste bolje upoznali bogato vrelo šibenske povijesne baštine zaputite se u Palaču Galbiani, na adresu Ulica Kralja Tomislava 10 i uživajte u iskustvu 'Svetoga grada'.

Radno vrijeme

Od 1. travnja do 31. listopada
Ponedjeljak - subota: od 08:30 do 20:00
Nedjeljom i blagdanima: zatvoreno
Od 1. studenog do 31. ožujka
Ponedjeljak - subota: od 09:00 do 17:00
Nedjeljom i blagdanima: zatvoreno

Cijene ulaznica

Odrasli: 60,00 kn
Studenti, umirovljenici i osobe s invaliditetom: 30,00 kn
Srednjoškolci i osnovnoškolci: 10,00 kn
Osobe s invaliditetom, djeca dobi do 7 godina, turistički vodiči i pratitelji organiziranih grupa: besplatno
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
16. 10. 2020.

Provjerite cijene smještaja u Šibeniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti