Šetnica kroz kanal sv. Ante

Srpanj 2013. godine Šibenčanima i njihovim gostima donio je dugoočekivano otvaranje šetnice kroz kanal sv. Ante, atrakcije koja Šibeniku konačno vraća jedan od najvrjednijih gradskih prostora - obale kanala sv. Ante.
Šetnica kroz kanal sv. Ante Šetnica kroz kanal sv. Ante

Šetnicom su spojena područja koja su nekada bila pod vojnom upravom - uvala Panikovac (bliže gradu) i tvrđava sv. Nikole (na ulazu u kanal sv. Ante). Poveznica je duga oko 4,5 kilometra, a zbog brdovitog terena šetnja traje oko sat vremena.

Putem se pruža nenadmašan pogled na grad Šibenik, kanal sv. Ante i okolna mjesta, poput Zablaća. Šetnica je velikim dijelom okružena borovom i hrastovom šumom, a zasađena su i nova stabla. No, sredinom dana, kada je sunce najviše, ipak je teško 'uhvatiti' sjenu, pa je ljeti najbolje u šetnju se zaputiti prijepodne ili kada sunce padne, otprilike nakon 17 sati. Podloga se sastoji od kamenih ploča, tzv. kaldrme, pa se možete kretati i u japankama ili natikačama.

Šetnica obuhvaća i nekoliko atrakcija. Osim glavnog vidikovca (otprilike 1,5 kilometar daleko od ulaza u uvali Panikovac), s kojeg možete uživati u panorami od 360 stupnjeva, tu je i atraktivna špilja sv. Ante s podzemnom kapelicom. Najupečatljivija je svakako tvrđava sv. Nikole, jedan od najznačajnijih fortifikacijskih spomenika na hrvatskom dijelu Jadrana, koji će, nadamo se, uskoro biti i uređen primjereno svojoj važnosti.

Tvrđava je služila za nadgledanje kanala sv. Ante, jedinog pomorskog ulaza u Šibenik. Projektirali su je mletački arhitekti te je dovršena sredinom 16. stoljeća. Iako se radi o moćnoj utvrdi, zapravo nikada nije korištena u vojne svrhe. Je li to bilo zbog njene impozantnosti i straha koji je tjerala u kosti neprijateljima ili nečega drugoga, danas nije ni važno, no Šibenik ima atraktivnu znamenitost koja je gradnjom Šetnice konačno opet dospjela u prvi plan. Kako Šibenčanima, tako i njihovim sve brojnijim gostima.

Prijevoz do šetnice sv. Ante

Kako šetnica spaja tvrđavu sv. Nikole i uvalu Panikovac, do nje je moguće stići s dvije strane. Oba puta vode preko Jadranske magistrale, s koje se silazi na putu od Šibenika prema Brodarici.

Ako put želite započeti u uvali Panikovac, onda je s magistrale potrebno sići odmah nakon trgovačkog centra Dalmare, na što će vas upozoriti i putokaz. Nakon toga, ubrzo stižete do raskružja, na kojemu trebate skrenuti na drugom izlazu. Slijedi stotinjak metara vožnje, nakon čega se skreće desno, na što također upućuje putokaz.

Na tom mjestu počinje vožnja uz more, koju prate prekrasne vizure obale i grada Šibenika te loša cesta. Doduše, prve dvije trećine, od ukupnih nešto više od dva kilometra, put je asfaltiran, no nešto sužen te se na tom dijelu može voziti prihvatljivih 20-30 km/h. Posljednja trećina sastoji se od neasfaltiranog puta prepunog rupa, po kojemu se, ako želite biti sigurni da nećete oštetiti automobil, najbolje voziti do 15-ak kilometara na sat.

Dolazite li iz smjera Splita, odnosno preko Zablaća, skrenite s Magistrale na skretanju za hotelsko naselje Solaris. Nakon otprilike kilometar i pol skrenite desno s glavne ceste, nastavite ravno i na T-križanju skrenite lijevo. Otamo možete nastaviti slijediti cestu uz obalu Velikog jezera ili skrenuti u naselje Zablaće i otamo pratiti znakove za Tvrđavu.

Provjerite cijene smještaja u Šibeniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti