Tvrđava svetog Mihovila

Tvrđava svetog Mihovila poput zaštitnika se moćno nadvija sa 70-metarske uzvisine nad gradom kojega se početci povezuju upravo s ovom tvrđavom.
Tvrđava svetog Mihovila Tvrđava svetog Mihovila

Kaštel sv. Mihovila najstariji je dio grada Šibenika, sa začetcima još iz kasnobrončanog doba, kako su pokazala arheološka istraživanja. Naime, tvrđavi je prethodila ilirska gradina, vrsta utvrđenog naselja koje se nekoć gradilo na uzvisinama poput ove.

1066. izdana je isprava koja prvi puta spominje utvrdu, a izdao ju je kralj Petar Krešimir IV. Iz nje i arheoloških nalaza zna se da je već tada ondje postojao castrum, no ne zna se koje veličine i oblika.

Tvrđava je često mijenjala vlasnike, dugo vremena su to bili hrvatski velikaši, zatim hrvatsko-ugarski kraljevi, a potom Bizant i Mleci. Početkom 15. stoljeća tvrđava dolazi u posjed Venecije, a tako je bilo sve do kraja 18. stoljeća. Tvrđava se tada uglavnom koristila u vojne svrhe, pa su u skladu s time pojačavani i zidovi te obrambene kule. Različite vojske su se u Kaštelu zadržale sve do 70-ih godina 20. stoljeća.

Do danas su u cijelosti očuvane četiri kule te po jedna sa sjeverne i jugoistočne strane, na koje su se naslanjale zidine. I zidine su uvelike očuvane, a zanimljivo je da su dijelovi Tvrđave sv. Mihovila, odnosno nekadašnjega obrambenoga sustava djelomično očuvani i raštrkani po starome dijelu grada, pa tako npr. čak imamo kulu koja se danas koristi kao stambeni objekt, dok je zid kneževe palače s morske strane zapravo obrambeni zid s dvije očuvane kule.

Kaštel sv. Mihovila nesumnjivo je vrlo zanimljiva i vrijedna atrakcija, čija važnost niti izdaleka nije prepoznata i iskorištena. Broj posjetitelja ne odgovara značaju objekta, no i to se zadnjih godina mijenja, nakon što se o Tvrđavi konačno počelo više govoriti i promovirati je. Intenzivno se počelo govoriti i o temeljnoj rekonstrukciji Kaštela, što bi ga učinilo dostupnijim i atraktivnijim posjetiteljima. Nadamo se da će se planovi ostvariti i da će Šibenik pronaći način kako turistički iskoristiti svoj biser.

Provjerite cijene smještaja u Šibeniku

Prijava
Odjava
Soba
Gosti