Sinj

Središte Cetinske krajine najpoznatije je po dvama stvarima – viteškoj igri Alci i crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske – zato je kolovoz vjerojatno i mjesec u kojemu Sinj bilježi najveći broj turističkih posjeta. No, ovaj grad nudi i brojne druge zanimljivosti tijekom cijele godine.
Sinj Sinj

Uz već spomenutu Alku i crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske, u Sinju postoje i dvije stare utvrde, novouređeni Alkarski dvori, brojne zanimljive fontane, ali i rera, nekoć popularna željeznička pruga, koja je od 1903. do 1962. godine povezivala Sinj s obližnjim Klisom i Splitom.

Osim toga, i ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu u Sinju će doći na svoje. Naime, neki tvrde da se u Cetinskoj krajini igrao prvi nogomet u Europi, budući da se na pronađenom nadgrobnom spomeniku Gaja Laberija iz 2. stoljeća nalazi kugla ukrašena mrežasto povezanim šesterokutima, što je zapravo simbol prave kožnate lopte!

Sinjska Alka

U čast pobjede nad Turcima, koja se dogodila 1715. godine, tradicionalno se održava ovaj poznati viteški turnir, koji je 2010. godine uvršten i na UNESCO-ov Popis svjetske nematerijalne baštine. Alka se uvijek trči prve nedjelje u mjesecu kolovozu, a jedan, odnosno dva dana prije Alke održavaju se utrke Bara i Čoja.

U alkarskoj povorci, čiji se zapovjednik naziva alajčauš, sudjeluje najmanje 11, najviše 15, a iznimno 17 alkara. Kroz ta tri dana (Bara, Čoja, Alka) sudjelovati mogu samo muškarci koji su rođeni u Cetinskoj krajini i svi su obučeni u, sada već prepoznatljivu, svečanu i bogato urešenu alkarsku odoru.

Alkari iz tri pokušaja nastoje osvojiti što više punata (bodova), s time da pogodak 'u sridu' alkarskog prstena nosi tri boda, a kada se taj pogodak dogodi s obližnjeg se Starog grada oglase 'mačkule', odnosno sinjski topovi. Pogodak u gornje polje alkarskog prstena nosi dva boda, a pogodak u bočna polja nosi po jedan bod. Ako bi nakon tri pokušaja alkari imali isti broj punata, onda se trči tzv. pripetavanje, dok jedan od njih ne skupi više punata.

I za kraj još nekoliko zanimljivosti. Znate li otkud uopće ime alka? Naziv potječe od turske riječi halqa, što znači prsten ili obruč. Vrijedi spomenuti i da su do sredine 19. stoljeća u Imotskom, Makarskoj i Zadru postojala viteška natjecanja slična ovom u Sinju, ali jedino je sinjska Alka izdržala sva naredna stoljeća.

Slika i crkva Čudotvorne Gospe Sinjske

Sinj kod mnogih budi asocijacije na sliku Čudotvorne Gospe Sinjske, a ta povijest seže sve do 1691. godine, kada je u Sinj stigla s franjevcima iz bosanskohercegovačke Rame, dok je sama slika naslikana u 15. ili 16. stoljeću.

Početak njezina štovanja vezuje se uz noć s 14. na 15. kolovoza 1715. godine, kad je 700 sinjskih branitelja izdržalo opsadu više od 10.000 Turaka te su svoju pobjedu pripisali čudotvornom zagovoru Gospe Sinjske, čija je slika cijelo vrijeme bila uz njih. Ubrzo zatim slika je u znak zahvalnosti okrunjena zlatnom krunom i križem, a 22. rujna 1716. godine, pri dnu Gospine krune, na latinskom jeziku urezano je: 'Zauvijek okrunjena slavi slavlje - godine 1715.'.

Nekoliko desetljeća kasnije, na prijelazu iz 17. na 18. stoljeće, izgrađena je crkva Čudotvorne Gospe Sinjske, koju osim slike krase i vrlo zanimljiva ulazna vrata te crkveni zvonik, koji je dovršen 1927. godine, a izgrađen je na mjestu starog zvonika iz 1775. godine. Pokraj crkve je i Franjevački samostan, koji osim duhovnog ima i kulturni značaj, budući da je unutar samostana 1860. godine utemeljena Arheološka zbirka, a sve je potaknuto otkrivanjem antičke 'Heraklove glave'.

Ako ćete i vi na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, biti u blizini Sinja, navratite, automobilom ili čak i pješice, jer se na taj dan ondje skupe desetci tisuća vjernika kako bi se zahvalili svojoj nebeskoj Majci, a osjećaj je zaista jedinstven.

Ostale zanimljivosti i povijesne crtice o gradu Sinju

Iznad Sinja nalazi se Stari grad, kojega danas krasi brončani kip Gospe Sinjske te zavjetna crkva iz 1887. godine, izgrađena kao simbol 200-te obljetnice dolaska cetinskog puka iz Rame, dok je oko crkve 14 postaja križnoga puta. Zbog brojnih potresa i povijesnih prilika, na Starom gradu se nalaze uglavnom ostatci obrambenih zidina, ali u planu je njihova obnova do 2015. godine i 300-te obljetnice obrane grada Sinja.

Na uzvišenju iznad središnjeg gradskog trga nalazi se pak utvrda Kamičak, izgrađena 1712. godine, koja je današnji izgled dobila 1890. godine. Zanimljivost ovoga mjesta je toranj s urom, koja zvoni tri minute prije punog sata, a na puni sat otkucava točno vrijeme. Na vrhu tornja je i brončano zvono ukrašeno bogatim ornamentima, dok na njegovom vrhu piše – 'Od groma i zla vremena oslobodi nas Gospodine'.

Dok ćete se penjati do Kamička, sigurno ćete proći pokraj Muzeja Cetinske krajine, osnovanog 1956. godine, a svega pedesetak metara dalje nalaze se Alkarski dvori (kvartiri) iz 1760. godine. Oni su prvotno bili vojarna za konjicu, a cijeli kompleks kvartira mogao je primiti četiri satnije konjanika s konjima.

Sinj je i grad lijepih fontana, od kojih su najpoznatije Petrovac, Na izvoru, Tri generacije i fontana na Pijaci, ujedno i najstarija od svih, budući da je postavljena 1852. godine.

Provjerite cijene smještaja u Sinju

Prijava
Odjava
Soba
Gosti