Što posjetiti (znamenitosti) u Skradinu

Ako u Skradin dolazite s autoceste A1 (Zagreb - Split - Dubrovnik), osim predivne gradske panorame koja se pruža s poznatog i nagrađivanog odmorišta 'Krka', prvo što ćete primijetiti jest zvonik barokne katoličke crkve Porođenja Blažene Djevice Marije iz 18. stoljeća.
Što posjetiti (znamenitosti) u Skradinu Što posjetiti (znamenitosti) u Skradinu

Crkvu Porođenja Blažene Djevice Marije izgradili su Mlečani na temeljima nekadašnje katedrale koju su razorili Turci. Najvrjedniji njen dio jesu orgulje ugrađene u konstrukciju pjevališta 1776. godine, a zbog svoje vrijednosti, proglašene su državnim kulturnim dobrom.

Crkva i zvonik udaljeni su jedno od drugoga 20-ak metara, a trg između njih zove se Trg Male Gospe. Na njemu se nalazi i Župni dvor te zgrada Gradskog poglavarstva.

Kroz slikovitu Ulicu fra Luje Maruna, stiže se pak do pravoslavne crkve sv. Spiridona iz 19. stoljeća, koja je bila donacija cara Franje Josipa, dok se šećući prema zapadnoj strani Skradina dođe do Trga kneza Domagoja i Obale bana Pavla Šubića. Ondje se nalaze gradska Turistička zajednica, ACI-jeva marina, kao i polazište za brodove prema Nacionalnom parku Krka.

Oko 15 kilometara izvan grada nalazi se arheološki lokalitet Bribirska glavica, poznat i pod imenom 'hrvatska Troja'. Iako je bio i liburnsko i rimsko naselje, Bribir svoje najmoćnije doba bilježi tijekom bana Pavla I. Šubića, pa se uz objekte iz doba antike mogu razgledati i ostatci srednjovjekovne utvrde.

Inače, cijela skradinska gradska arhitektura tipična je za Dalmaciju i Sredozemlje, a ulice, uski prolazi te živopisno obojana pročelja zgrada iz 18. i 19. stoljeća neodoljivo podsjećaju na brojna područja koja su bila pod utjecajem Mletačke Republike.

Provjerite cijene smještaja u Skradinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti