Škrip

Brač, jedan od najpopularnijih hrvatskih otoka i ljetnih odredišta, u svojoj unutrašnjosti skriva mnogima nepoznate ljepote, poput Škripa, najstarijeg otočnog mjesta, čija povijest bilježi puna tri tisućljeća.
Škrip Škrip

Danas Škrip broji nešto manje od 200 stanovnika, a ime mu dolazi od latinske riječi 'scorpus', što znači oštro, golo kamenje. To i ne čudi, budući da se Škrip smjestio u unutrašnjosti otoka, na jednoj od brojnih 'kamenitih uzvisina'.

Muzej otoka Brača

Ovdje se od 1979. godine nalazi i zanimljivi Muzej otoka Brača, smješten u Radojkovića kuli. Ona je izgrađena na temeljima rimskog mauzoleja, kojeg su dio i čuvene 'Kiklopske zidine', dok se dio ilirskih bedema može razgledati u dvorištu muzeja. Legenda kaže da su u mauzoleju pokopane Priska i Valerija, supruga i kći slavnog cara Dioklecijana.

U samom muzeju, možete vidjeti brojne rimske nadgrobne spomenike, žrtvenike, reljefe s kršćanskim motivima, kao i predmete iz modernije bračke povijesti, poput škrinja, slika, novinskih isječaka, poljoprivrednog alata ili namještaja.

Muzej je tijekom cijele godine otvoren svaki dan od 8:00 do 20:00 sati. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 12 kuna, dok djeca do 14 godina plaćaju pet kuna.

Crkva sv. Jelene i dvorac Cerinić

Većina građevina u starom dijelu Škripa tipične su kamene kuće s bijelim krovovima, karakteristične za težački i ruralni život ovoga kraja. Na središnjem mjesnom trgu nalazi se župna crkva sv. Jelene iz 18. stoljeća, u kojoj možete vidjeti nekoliko vrijednih slika Palme Mlađeg, kao i par drvenih oltara. Inače, prema pučkoj legendi, vjeruje se da je sv. Jelena, majka cara Konstantina, rođena Bračanka.

U neposrednoj blizini jest i dvorac Cerinić iz 16. stoljeća. Dvorac je četvrtastog oblika s obrambenim rubnim kulama u čijim prostorima možete isprobati te kupiti domaće maslinovo ulje ili vino, dok mu zidine krase grmovi kapra.

Ostale znamenitosti i događanja u Škripu

Odmah iza župne crkve je i crkvica sv. Duha, čiji početci sežu sve do 4. stoljeća i s čijeg platoa imate predivan pogled na obližnji krajolik.

Najstarije bračko mjesto od najvećeg mjesta, Supetra, udaljeno je nešto manje od 10 kilometara, a vožnja traje 10-15 minuta. Za vožnje prema Škripu možete vidjeti ostatke ranokršćanske crkve sv. Jadre iz 6. ili 7. stoljeća, kao i napušteni rimski kamenolom Rosohe, odakle se vadio kamen za izgradnju prekrasne Dioklecijanove palače u Splitu. U Rosohama je inače pronađen i reljef antičkog junaka Herakla.

Iako Škrip nije smješten uza samu morsku obalu, mjesto je koje odiše bogatom poviješću i koje svakako vrijedi posjetiti prilikom boravka na Braču, pogotovo ako ste na otoku 18. kolovoza kad se održava lokalna fjera (blagdan sv. Jelene Križarice).

Jednako tako, Škrip može predstavljati i zgodnu alternativu ako ne volite turističku vrevu za vrijeme same špice sezone, jer je miran, a s druge strane od prvih plaža u Splitskoj udaljen je svega nekoliko minuta vožnje autom.

Prijevoz do Škripa

Osobnim automobilom se iz Supetra najlakše dođe vozeći se lokalnom cestom prema Splitskoj, a zatim se skreće udesno do Škripa. U suprotnom smjeru, iz Pučišća i Postira, također se dolazi do Splitske i onda skreće ulijevo do Škripa.

Tko do Škripa dolazi iz smjera Bola i Gornjeg Humca, treba se voziti cestom D113 do Nerežišća, gdje se zatim skreće udesno za Škrip i Splitsku.

* Polasci označeni zvjezdicom nisu u funkciji subotom i za vrijeme školskih praznika.

Provjerite cijene smještaja u Škripu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti