Split

Split, najveći hrvatski obalni grad, pravi je turistički biser. To svake godine otkriva i sve više gostiju, koji posjećuju ovaj grad prebogate baštine.
Split Split

Hrvatski turizam dugo je vremena rastao i napredovao bez mnogo udjela najvećeg obalnog grada. Split je uvijek bio veliko tranzitno središte (štoviše, radi se o jednoj od najvećih putničkih luka na Sredozemlju), ali i mjesto u kojemu se zadržavalo kratko te nastavljalo put prema nekom od drugih obalnih odredišta ili dalmatinskim otocima. Uglavnom bi se kratko razgledala Dioklecijanova palača, koja se nalazi vrlo blizu autobusnog/željezničkog kolodvora i luke, i to je to.

No, početak novog tisućljeća označio je i početak novog razdoblja za splitski turizam. Ponuda grada pomalo je poboljšavana svake godine, riječ o još jednom biseru hrvatskog Jadrana počela se širiti Europom i ostatkom svijeta, uvedene su brojne nove zračne poveznice, a turisti su shvatili da se u Splitu vrijedi zadržati i koje noćenje, umjesto samo proći kroz njega za koji sat. Danas je Split jedno od naših najprepoznatljivijih odredišta, a Dioklecijanova palača, Riva, lijepe plaže i ostale atrakcije nadaleko su poznati. Uspjeh je tim veći ako se zna koliko je dugo Split muku mučio s nedostatkom smještajnih kapaciteta. Taj je problem posljednjih godina znatno smanjen, ali i dalje postoji velika potreba za novim hotelskim posteljama, koje će zasigurno pridonijeti daljnjem rastu turizma u dalmatinskom središtu.

Ništa čudno, jer 'najlipši grad na svitu', kako mu njegovi stanovnici rado tepaju, doista ima što za ponuditi. Dioklecijanova palača sjajno je očuvana i jedinstven je spomenički kompleks u svjetskim okvirima, koji je dospio i na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Povijesna jezgra, uglavnom razvijana unutar Palače, prepuna je atraktivnih znamenitosti - od najstarije svjetske katedrale, preko jedinstvenih Dioklecijanovih podruma do splitskog 'dnevnog boravka'.

Split se ponosi najljepšim hrvatskim stadionom, koji je čak i kopiran u dalekoj Maleziji. Prava zelena oaza započinje praktički u samom središtu grada, a Splićani mogu biti zadovoljni i lijepim plažama, što je pomalo neobično za grad te veličine.

Grad koji ima sve preduvjete za vrhunske turističke rezultate stigao je na svjetsku turističku kartu u velikom stilu i tamo bi se trebao i zadržati. Splićani se, s punim pravom, ponose svojim vrhunskim sportašima, a čini se da su uz njih dobili nove izaslanike koji će ga promovirati po svijetu - desetke tisuće turista prepunih dojmova o 'najlipšem gradu na svitu'!

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Split
Jeftini letovi iz Splita

Jeftini letovi iz Splita

Split je sve popularnije odredište te bilježi impresivne stope turističkog rasta, koje prati jednako dojmljv razvoj gradske zračne luke.

Karta Splita sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Splitu.

Klima i vrijeme u Splitu

Split je grad sredozemne klime, s dugim i suhim ljetima te blagim zimama. Osim ugodnih temperatura, za Split je karakteristično i mnogo sunčanih sati.

Prijevoz do Splita

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do najvećeg grada u Dalmaciji. Saželi smo kako do Splita autobusom, vlakom i zrakoplovom.

Smještaj u Splitu

Split je grad sa sve boljom smještajnom ponudom, što je jasna reakcija na sve veći broj turista koji se u njemu zadržavaju.

Što posjetiti (znamenitosti) u Splitu

Split je najveći hrvatski obalni grad i sve popularnije turističko odredište. Pogledajte što sve možete vidjeti u domu slavne Dioklecijanove palače.