Prijevoz do Splita

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do najvećeg grada u Dalmaciji. Saželi smo kako do Splita autobusom, vlakom i zrakoplovom.
Prijevoz do Splita Prijevoz do Splita

Autobusni prijevoz do Splita

Splitski autobusni kolodvor nalazi se u samom središtu grada. Od Rive i Dioklecijanove palače potrebno je hodati uz obalu prema istoku 200-300 metara. Odmah uz autobusni nalazi se i željeznički kolodvor, a za oba kolodvora možemo reći da su praktički dio splitske trajektne luke, najveće trajektne luke u Hrvatskoj.

Takav položaj omogućava odličnu integraciju različitih vidova prijevoza, iako neizbježno dovodi i do prometnih gužvi, s obzirom da se radi o centru grada, gdje su mogućnosti drukčijeg organiziranja prijevoza vrlo ograničene.

Split je autobusima povezan s cijelom Hrvatskom, kao i s brojnim europskim odredištima.

Na kolodvoru radi nekoliko šaltera gdje možete kupiti karte, ali u sezoni svejedno znaju nastati gužve, pa računajte s time ako morate brzo presjedati na drugu liniju. Također postoji i zasebni šalter za informacije, pa nije potrebno stajati u redu ako nemate namjeru kupiti kartu.

Više o autobusnim linijama za Split možete doznati u članku Autobusni kolodvor (AK) Split. U nastavku navodimo nekoliko popularnih linija:

Željeznički prijevoz do Splita

Splitski željeznički kolodvor nalazi se u centru grada, odmah uz autobusni kolodvor i trajektnu luku.

Split je vlakom povezan sa Zagrebom i mjestima koja se nalaze na toj liniji. Vožnja bržim vlakovima na ruti Split - Zagreb traje oko šest sati, dok 'obična' vožnja traje dulje od osam sati. Postoji i lokalna linija, koja Split povezuje sa susjednim gradovima.

Više o vlakovima za Split možete pročitati u zasebnom članku o Željezničkom kolodvoru Split.

Izdvajamo neke od popularnih željezničkih poveznica sa Splitom:

Morski prijevoz do Splita

Splitska trajektna luka nalazi se u centru grada, odmah uz autobusni i željeznički kolodvor. Najprometnija je to hrvatska putnička luka, a ujedno i jedna od najvećih na Sredozemlju. Godišnje kroz nju prođe nekoliko milijuna putnika, što na redovitim brodskim linijama, što putem krstaša.

Split je povezan s gotovo svim otocima u svojem okružju, pa se iz njega izravno može do Brača, Hvara, Korčule, Lastova, Visa itd. Trajekti iz Splita voze i za Italiju. Sve poveznice provjerite u članku Trajektna luka Split.

Zračni prijevoz do Splita

Splitska zračna luka nalazi se na izlazu iz grada Kaštela, prema Trogiru. Udaljena je 20 kilometara od Splita i šest kilometara od Trogira.

Split je posljednjih godina postao 'vruće' odredište te je među hrvatskim zračnim lukama dobio najviše novih linija. Nažalost, linije su još uvijek uglavnom sezonske. Sve zračne linije za Split možete provjeriti na zasebnoj stranici:

Od grada Splita do Zračne luke Split voze autobusi Pleso prijevoza (www.plesoprijevoz.hr). Polazna/dolazna gradska adresa jest Autobusni kolodvor Split.

Uz zračnu luku nalazi se i stajalište autobusnih linija javnog prijevoznika Promet Split (www.promet-split.hr). Postoje dvije linije koje povezuju grad sa zračnom lukom: 37 (Split - Trogir) i 38 (Split - Kaštel Stari - Zračna luka). Linija broj 37 vozi znatno češće od linije 38. ZL Split nalazi se u trećoj tarifnoj zoni, pa se karte plaćaju po sljedećem cjeniku:

Cijena jednosmjerne autobusne karte za vožnju na relaciji Split - ZL Split ili obratno: 17,00 kuna
Cijena dvije jednosmjerne autobusne karte za vožnju na relaciji Split - ZL Split ili obratno: 26,00 kuna
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
14. 03. 2016.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti