Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača nekadašnja je carska rezidencija, iz koje se kasnije razvio grad Split.
Dioklecijanova palača Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača izgrađena je na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće za vrijeme vladavine tadašnjeg rimskog cara Dioklecijana. Nakon što se 305. godine povukao s prijestolja, preselio je u Palaču i ondje živio do smrti 316. godine. Vrijedi spomenuti kako se tada zapravo radilo o pomalo izoliranom mjestu, s obzirom da se sjedište provincije Dalmacije nalazilo u obližnjoj Saloni (Solinu), dok je Split bio vrlo malo naselje.

Put prema Saloni započinjao je kod Zlatnih vrata, jednog od tri glavna ulaza u Palaču. Što je s četvrtim? Kopnene strane imale su velike i lijepo uređene ulaze, ali je južna strana, okrenuta moru, djelovala kao moćni obrambeni zid i bila potpuno zatvorena na donjoj razini. Zidovi na svim stranama, osim spomenutih dijelova s vratima, u donjim su dijelovima bili zatvoreni, no zato su gornji dijelovi rastvoreni velikim prozorima. Posebno je lijep gornji dio bio na južnoj strani, gdje su se nalazile careve odaje te su prema moru gledale tri lođe i 42 prozora.

Nakon Dioklecijanove smrti, Palača je doživjela brojne promjene, no ostala je sjajno očuvana te se smatra jednim od najznačajnijih rimskih spomenika na svijetu. Posebno je zanimljivo što se radi o prostoru koji je otada stalno naseljen, u kojemu se živi i kojega se prilagođava životu, pa se i danas zapravo i dalje razvija i mijenja.

Dioklecijanova palača danas je prava riznica kulturno-povijesnih znamenitosti. Unutar nje nalaze se najstarija svjetska katedrala, velika egipatska sfinga, izvrsno očuvani Dioklecijanovi podrumi i štošta drugo. Prostor je to koji se ne propušta posjetiti ako se zateknete u blizini i koji vam sigurno ima što za ponuditi.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti