Dioklecijanovi podrumi

Dioklecijanovi podrumi jedan su od najatraktivnijih dijelova Palače, a sjajno su očuvani i danas.
Dioklecijanovi podrumi Dioklecijanovi podrumi

Dioklecijanovi podrumi služili su kao nosiva konstrukcija za gornji kat Palače, u kojemu su se nalazile careve odaje. S obzirom da one nisu ostale sačuvane, Podrumi se koriste za rekonstrukciju rasporeda prostorija na katu, jer se pretpostavlja da su se tlocrti gotovo potpuno podudarali.

I dok je život 'na površini' i u antičko i srednjovjekovno doba bio vrlo dinamičan, podrumi su se postupno zapuštali. Prije svega se to odnosi na doba srednjeg vijeka, kada su careve dvorane rušene zbog gradnje ulica i različitih građevina, a u podrume se odlagalo otpad, pa čak i ispuštala kanalizacija.

Sredinom 19. stoljeća Vicko Andrić pokrenuo je akciju čišćenja prostorija, koja je potpuno zaživjela stotinjak godina kasnije. Do danas su Podrumi gotovo potpuno otkopani i uređeni te predstavljaju iznimno atraktivan prostor za izložbe, sajmove, glazbene nastupe i slično.

Smatraju se najbolje očuvanim antičkim kompleksom takve vrste na svijetu, pa svakako izdvojite koju minutu kako biste ih bolje upoznali. Cardo (ulica koja povezuje sjeverni i južni ulaz u Palaču) dijelom prolazi kroz Podrume, ali ako malo skrenete s prometnog puta, riješit ćete se gužve te vidjeti poneki detalj koji biste inače propustili.

Cijene ulaznica za muzejski dio Dioklecijanovih podruma

Opis Cijena
Odrasli 40,00 kuna
Djeca od 7 do 14 godina 20,00 kuna
Studenti 20,00 kuna
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
13. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti