Marjan

Poluotok Marjan prava je zelena oaza tik do samog središta Splita i prostor gdje bez problema možete provesti cijeli dan.
Marjan Marjan

Pluća grada nalaze se zapadno od Rive i Palače te obuhvaćaju prostor od otprilike 3,5 x 1,5 kilometara, odnosno 347 hektara. Koliki je značaj tog poluotoka za Split, pokazuje i jedan od gradskih nadimaka, koji glasi 'Grad pod Marjanom', a poluotok ima i svoj dan - 9. svibnja. Marjan je omiljeno splitsko šetalište, a vrlo je popularan i među trkačima te ostalim rekreativcima.

Gotovo cijeli Marjan proglašen je 1964. godine park-šumom, no briga o njegovom održavanju počela je mnogo prije. Tako se još pedesetih godina 19. stoljeća krenulo u organizirano pošumljavanje pod vodstvom Jurja Kolombatovića. Danas se o zaštićenom dijelu Marjana brine Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan.

Na Marjanu se nalazi i nekoliko kulturno-povijesnih znamenitosti:

Galerija Meštrović smjestila se na adresi Šetalište Ivana Meštrovića od 1952. godine. Izložbeni prostor zapravo je nekoć bila Meštrovićeva splitska rezidencija te je građena od 1931. do 1939. godine. Klasicistički kompleks zanimljiv je već zbog svoje arhitekture, a u unutrašnjosti krije brojna djela jednog od najuspješnijih hrvatskih umjetnika.

Po Marjanu je raštrkano i mnoštvo starih crkvica. Jedna od njih bila je crkva sv. Benedikta, po kojoj je popularno susjedno kupalište Bene dobilo ime. Danas je očuvan tek dio zidova, iz kojeg se može vidjeti kakav je bio oblik te crkve iz 11. ili 12. stoljeća.

Mnogo je bolje očuvana crkva sv. Stjepana, smještena na poluotočiću Sustipanu (jugoistočni dio Marjana) i izgrađena 1814. godine. Jedna od predromaničkih crkvica u Splitu jest i crkva sv. Jurja na rtu Marjana, izgrađena u 9. stoljeću.

No, najzanimljivija je vjerojatno crkva sv. Jeronima (Jere) s pripadajućom eremitažom, odnosno špiljskim prostorom u koji su se sklanjali pustinjaci kada su tražili mir. I dok je crkva relativno lako uočljiva među okolnim drvećem, eremitaža je uklesana u stijenu te je s njom toliko 'stopljena' da se isprva jedva primijeti. Crkvicu i ermitažu povezuju stube, koje su također dijelom uklesane u stijenu.

Spomenimo i da današnja crkvica i eremitaža sv. Jeronima na Marjanu potječu iz 15. stoljeća, kada je ideja pustinjaštva proživljavala novo buđenje.

Provjerite cijene smještaja u Splitu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti